L' ALIMENTACIÓ DE L'ANTIGA GRÈCIA I A ROMA
Els grecs es prenien molt seriosament els àpats. El menjar l'aconseguien a partir de les plantes que es trobaven a la conca mediterrània. La producció donava per alimentar la majoria de la població. Els aliments comptava de tres coses el blat, l'oli d'oliva i el vi, els grecs es sentien tan orgullosos dels tres aliments, que van posar-los a protecció de tres déus més importants: l'oli era protegit per Atena, el vi, per Dionís i el blat (cereals) a Demèter.
Normalment menjaven asseguts en cadires, els bans els utilitzaven per els banquets. Les taules eren força altes per als àpats i baixes per als banquets els quals eren rectangulars. A partir del segle IV aC, la taula era rodona. Tant com aquí o en qualsevol país del on tenen un plat típic, és a dir, que solen menjar més abundantment uns aliments que no pas en altres territoris. A Espanya un dels plats típics es la truita de patates, a Catalunya el pa amb tomàquet, i a l'Antiga Grècia era imprescindible el pa de blat, el vi, oli d'oliva, el porc i els embotits. Normalment tots s'assentaven en bancs. Els cereals també eren freqüents en la gastronomia dels grecs, sobretot el blat, amb el que feien sèmola per desprès bullir-la. L'altre cereal, l'ordi, es feia servir per alimentar els animals. Per altra banda també s'utilitzava el sègol i l'espelta. Els romans feien 3 àpats diaris ( ientaculum, esmorzar i sopar) 1. El ientaculum (desdejuni): En aquests àpat solien menjar una llesca de pa untada amb all, sal, etc. També menjaven ous, formatge, llet, mel, raïm, etc 2. L'esmorzar: Consistia en menjar les restes del pa de l'últim sopar fedes o calentes. 3. El sopar o cena: L'últim àpat era el més important, sopaven a les 16:00 o les 17:00, però les famílies nobles sopaven durant hores. En el sopar es partia en tres parts: - Gustatio (entrants):Ous, amanides, enciams, cols, olives, espàrrecs, etc. - Altera cena, primera cena i tertia cena (plats): Es menjava molt peix com els barb, rèmol, etc. També es menjava porc, ànec, xai i molts més tipus de carns. Tot s'amania amb canyella, sal, vinagre, etc. I per últim els postres, que es menjaven fruita, gelats, pastissos, etc. CURIOSITATS: 1. Només podien veure vi els homes, les dones només bevien vi fet de panses. 2. No tenien sucre, feien servir la mel per endolcir les coses. 3.No feien servir la sal pels àpats, sinó que la feien servir per les conserves, en feien molt ús. 4. La cervesa era la beguda dels pobres, es bevia calenta. COM MENJAVEN ELS ROMANS ? Quan un solia anar a dinar a casa d’algú, portava el seu propi esclau, per a serveis com: portar-li tovalloles, aigua, etc. Els romans tenien una postura per menjar estranya: estirats sobre el costat esquerre, deixant lliure la mà dreta per menjar. El menjador es deia triclinium, perquè eren tres llits amb el capçal davant d’una tauleta quadrada. I els esclaus només es posaven a taula amb els amos en alguns dies de festa. |
Bruna Riera
1r Batx
Comentaris
És molt curiós també com cada romà es portava amb ell el seu esclau quan solien anar a dinar a casa d'algú perquè li serveixi només a ell.
Bona entrada!