LES AMAZONES
La tribu de què avui parlarem és una barreja entre mite i realitat. El cert és que s'han trobat poques proves que demostrin la seva existència però el seu llegat en la literatura i art al llarg de la història és transcendental.
Les Amazones figura que eren una tribu de guerreres filles del déu Ares i la nimfa Harmonia. Van lluitar en nombroses batalles com la que mostra el gerro en la imatge. Entre elles, la famosa guerra de Troia en la que van combatre conte Aquil·les.
Gerro grec amb representacions de les Amazones |
Habitaven la zona de l'Àsia menor, a la costa del mar negre i la seva població estava formada íntegrament per dones. S'explica que, per tal de mantenir aquest ordre, tenien relacions sexuals una vegada a l'any amb homes de poblats propers. Els fills mascles els sacrificaven o els donaven. A les filles, en canvi, les instruïen en disciplines com l'equitació o el tir amb arc. S'especula que fins i tot moltes guerreres es tallaven o cremaven una part del pit per facilitar l'ús de l'arc.
Aquestes teories poden ser certes o falses però el que està clar és que proposen una estructura social gairebé oposada a la nostra. En altres paraules, és l'antítesi del partiarcat. Com ja he comentat, aquesta llegenda ha servit d'inspiració a una pila d'artistes de temps més moderns. D'entre ells, m'agradaria destacar-ne una de ben singular: María Antònia de Baviera. Aquesta cortesana alemanya va ser escriptora, compositora, pintora i mecenes de molts artistes del seu cercle. Va compondre una òpera anomenada: Talestri, regina delle Amazzoni de la qual, a part d'inventar-se'n la música, també en va escriure el llibret. Podeu llegir-ne l'original en aquest enllaç. La imatge que trobareu a continuació és un dibuix que mostra l'escenografia de l'òpera.
Gravat de l'escenari de l'obra, Francesco Galli Bibiena |
L'obra explica les aventures de la tribu i les batalles que tenen amb pobles veins. En una d'aquestes, mentre porten presoners els homes contrincants, Talestri (la cap de la tribu) s'enamora d'un d'ells i els deixa a tots en llibertat. Us convido a escoltar- ne l'obertura de la mà de l'Academy of ancient Music.
A continuació deixo un vídeo que he trobat que resumeix bastant bé les Amazones i tot el que se'n sap a dia d'avui.
Comentaris