SIGNIFICAT I ORIGEN DE LA MITOLOGIA

La mitologia és d'origen grec i etimològicament significa mythos, que es refereix a l'acte de relatar en una assemblea com ho feien els sacerdots a l'època. I la paraula logos que consisteix en la forma d'explicar les idees tant per escrit com oralment. Per tant, la paraula mitologia es podria entendre com la forma que tenien de narrar els poetes, sacerdots i relators les seves idees dels déus, a través d'un discurs en les assembles. 

Té els seus orígens a Creta amb la creació del partenó de la mateixa ciutat compost per divinitats terrestres i agrícoles juntament amb altres divinitats de pobles propers. 
Hi ha varies teories sobre la mitologia grega:
  • TEORIA ESCRIPTURAL
Totes les llegendes mitològiques provenen dels relats dels texts sagrats però molts del fets reals han estat alterats o disfressats.
  • TEORIA HISTÒRICA
Segons aquesta teoria totes les persones que apareixen a la mitologia en algun moment van ser humans reals i les llegendes sobre aquestes persones són addicions d'èpoques posteriors. 
  • TEORIA AL·LEGÒRICA
Aquesta teoria creu que tots els mites eren simbòlics i al·legòrics, per tant no eren personatges reals sinó que representaven allò que volia transmetre el mite. 
  • TEORIA FÍSICA
Es creu que els elements aigua, foc i aire van ser originàriament objectes d'adoració religiosa, així que les principals deïtats eren personificacions dels elements esmentats. 

D'altra banda, l'arqueologia i la mitografia han rebel·lat que els grecs es van inspirar en diferents pobles de l'Àsia Menor i d'Orient pròxim. Per exemple el déu Adonis recorda molt, més en el culte que en el mite, a un "déu moribund" d'Orient pròxim. 
Adonis,  Bertel Thorvaldsen

Segons el tema del mite, també es pot fer una petita classificació:
  • COSMOGÒNICS : tracten sobre l'origen de l'Univers
  • TEOGÒNICS: expliquen l'origen dels Déus
  • ANTROPOGÒNICS: parlen sobre l'origen del homes
  • ETIOLÒGICS: sobre l'origen de certes institucions
  • ESCATOLÒGICS: sobre la vida a l'ultratomba
  • MORALS: tracten sobre la lluita entre el bé i el mal
Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Avui dia podem veure totes les llegendes i mites que els nostres avantpassats ens van deixar. A causa d'això es fan les següents teories de l'entrada, per poder classificar i saber-ne més sobre aquestes.
Bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
És curiós pensar que totes aquestes teories han estat creades per tal de donar explicació a l'origen de la mitologia, ja que això és el que fan els mites; donar explicació a algun fet inexplicable. És interessant també, que existeixi una classificació que variï segons el tema principal del mite.
Bona feina!
Fernanda Paredes ha dit…
És interessant com les persones volem saber d'on venim, com va començar tot, etc. I que per aquest fet ens inventem teòries del que podria ser real o no. És impressionant el que fa l'imaginació de les persones per donar explicacions. Una entrada molt interessant. Bona feina!
m'ha semblat molt interessant saber que gràcies als mites, els quals normalment coneixem com la primera Font, hi hagi un estudi per donar una explicació a aquests.
Carla Erra ha dit…
Encara que avui en dia molta gent pensi que els mites de les religions siguin molt absurdes i no les hi tinguin respecte, trobo que han tingut un paper vital en la nostra existència. Ha estat el principi del que coneixem avui com a raonament, l'inici de començar a buscar més enllà, i del que som nosaltres ara És per això que penso que s'haurien d'admirar. Bona feina!
Carla Erra ha dit…
M'ha semblat una molt bona idea el tema d'aquesta entrada, ja que la majoria d'etiologies les desconeixia. La que ja coneixia era la d'Atles, i de fet, aquest tità porta el món carregat a l'esquena perquè després de la lluita entre titans, el seu fill Zeus el va castigar d'aquesta manera.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES