PARAULES PROVINENTS DE LA MITOLOGIA CLÀSSICA
Avui dia trobem moltes paraules al nostre vocabulari que provenen de la mitologia grega i romana. En aquesta entrada us ensenyaré alguns exemples.
- Apol·lini: aquest mot prové del déu Apol·lo i s'utilitza per aquelles persones de gran bellesa. En femení es diu "apol·línia" i s'utilitza en el mateix cas.
Apol·lo i dues muses, Pompeo Bantoni
- Atlant: designa una estàtua en forma d'home que en arquitectura s'utilitza per aguantar una cornisa. prové del gegant Atlas que va ser castigat per Zeus i va haver d'aguantar la volta del cel sobre les seves espatlles.
- Bacanal: es refereix a les festes dedicades al déu Bacus que eren celebrades a Roma. Es caracteritzaven pels excessos i l'entusiasme dels qui participaven. Actualment el mot es refereix a les festes bacanal on hi ha molta disbauxa i una gran desmesura. També s'utilitza l'adjectiu "dionisíac" ja que Bacus també s'anomenava Dionís, per parlar de maneres de fer sense serenitat ni mesura.
Dionís fill de Zeus, Caravaggio
- Cereal: fa referència a Ceres, deessa de l'agricultura. Avui dia s'utilitza per designar les plantes de la família de les gramínies, el fruit de les quals s'utilitza per fer farina.
- Mercuri: mineral líquid a temperatura ambient, molt àgil, movible com el déu que li dóna nom; Mercuri o Hermes que com sabem era el missatger dels déus i per tant havia de ser àgil per córrer d'un costat a un altre.
- Museu: nom de l'edifici on es guarden o s'exposen obres d'art, restes històriques, relacionades amb la ciència i la tecnologia. El mot deriva de les muses, les nou filles de Zeus que inspiraven els artistes i acompanyaven Apol·lo quan tocava la seva lira.
Museo del Prado
- Veneri: adjectiu que s'utilitza per designar aquelles malalties que es transmeten per via sexual, per tant, a través de relacions sexuals. Deriva del nom de la deessa Venus, deessa de l'amor. El nom en grec, Afrodita, ha originat la paraula "afrodisíac" que s'utilitza per parlar d'aquelles substàncies que exciten l'apetit sexual.
1r batx
Comentaris
Molt interessant!