MATER MATUTA

Dins de la mitologia romana, el Mater Matuta era la divinitat primigènia associada amb el matí i moltes vegades també el fenomen de l'alba, sent a més un objecte de culte un dels més importants que se celebraven dins del calendari romà.
La festa que se celebrava en el seu honor el dia 11 de juny i es coneixia amb el nom de "Matralia". Només podien assistir les dones casades un sol cop i el seu marit tenia que estar viu, les esclaves sent totalment excedides d'aquest culte.
El seu temple era en el Forum Boarium que va ser un mercat de ramat molt important. Actualment en aquest espai hi ha l'església Sant Omobono.
La llegenda diu que Mater Matuta en realitat va ser Ino-Leucotema, la filla de Cadme, qui després d'haver-se suïcidat, hagués arribat al port de Roma com a divinitat marina.
Es Ovidi qui relata la seva arribada a Roma, Mater Matuta es va trobar amb unes bacants que estarien celebrant les festes de les dionisíaques en el bosc sagrat de Stimula, i les qual per insistència de la deessa Juno van intentar ferir-la llançant-se contra ella.
En escoltar els crits d'ajuda de Mater Matuta, el déu Hèracles que es trobava prop de on passava els successos va acudir en el seu rescat aconseguint deixar-la lliure.
Posteriorment, va confiar la vetlla per ella a Carmenta, la mare d'Evandre, qui pronosticaria que aquesta rebria culte a Roma, com també rebria culte el seu fill Portumnàlia, déu marí que vetlla pels ports.
Per tot això Mater Matuta és associada als mars i ports.
Escultura Mater Matuta
Marco Peña
4t ESO

Comentaris

Jana Casacuberta ha dit…
Desconeixia aquesta divinitat però, fent una mica de recerca he trobat que la festa que se celebrava en honor seu el dia 11 de Juny, era només per dones solteres o per aquelles d'edat avançada que encara seguien amb el seu primer matrimoni.
Bona feina!
Alba Le Riera ha dit…
"Mater Matuta", a part de ser la deessa de l'alba o la sortida del sol, també la consideraven deessa dels nadons, el mar i el port.
La seva festa era una de les més importants que es celebraven dins el calendari romà, a causa de la seva gran importància.
Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Berta Dong Reixach ha dit…
Mai n'havia sentit a parlar de la divinitat Mater Matuta, l'he trobat molt interessant ja que a la seva festa que se celebrava el 11 de Juny només hi podien assistir dones casades amb un sol home, i a sobre havia d'estar viu. Ho he trobat molt curiós.
Molt interessant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES