LES VESTALS I L'ATRIUM VESTAE

Les vestals o sacerdotesses de la deessa Vesta eren sis noies triades pel pontífex màxim que formaven part de famílies patrícies. Es triaven nenes d'entre sis i deu anys i havien de restar durant trenta anys al servei de la deessa. Aquest període es dividia en tres grups de deu anys cadascun. Els primers deu anys eren l'aprenentatge dels deures de les joves, la segona part era quan posaven en pràctica el que havien après i els últims deu anys els dedicaven a ensenyar a les noves joves. Eren encarregades de vigilar el foc de Vesta que era el símbol de la llar i creien que si s'apagava portaria la desgràcia a Roma. Cada 1 de març l'encenien i si s'apagava la vestal encarregada era castigada. Les vestals havien de mantenir la seva virginitat durant els trenta anys que estaven a la casa i només podien abandonar-la i casar-se passat aquest període, tot i que moltes d'elles decidien quedar-se un cop acabat el seu servei. Si es saltaven el vot de castedat eren enterrades vives. Es podria dir que eren privilegiades ja que no depenien d'un home com les altres dones de Roma, tenien un seient reservat pels jocs i quan sortien al carrer anaven acompanyades d'un lictor

Execució d'una verge vestal, Heinrich Friedrich Füger

La casa de les Vestals o Casa de les Verges Vestals, era la residència de les Verges Vestals a Roma on s'anomenaven Atrium Vestae. Aquesta casa estava situada just al darrere del Temple de Vesta i era un palau de tres pisos i cinquanta habitacions a l'antic Fòrum romà.
S'han fet vàries excavacions on s'han trobat estàtues de les vestals principals situades a sobre de podis ressaltant les seves virtuts i s'han col·locat a davant la porta de la mansió ja que es desconeix la seva ubicació habitual. A l'est de l'edifici hi havia una escultura de Numa Pompili qui havia manat construir el temple dedicat a la deessa Vesta.
Al llarg de l'Imperi es va reconstruir varies vegades l'edifici, per tant les runes que es poden visitar avui dia no són les de la casa original sinó que corresponen a l'època de Sèptim Sever
Les habitacions de les vestals no tenien finestres i les noies tenien prohibit anar a una habitació que no fos la seva. 
Al sud de la casa es trobava el magatzem, la cuina i el forn i tot i que no està clar l'ús que tenien les habitacions de la part nord, es creu que eren les del servei. 
El culte a les vestals es va mantenir actiu fins el 396 d.C quan Teodosi I ho va prohibir. La casa va passar a ser utilitzada per un ús administratiu tot i que poc a poc va ser abandonada com el Fòrum. 



                            Jardí Casa de les Vestals 

                                                Estàtues de les Vestals (exterior de la casa de les vestals)

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Encara no havia sentit a parlar sobre les Vestals, però és molt curiós que haguessin de mantenir el foc encès, ja que probablement aquests personatges van inspirar a diferents cultures a seguir la tradició que, durant una època determinada, havien de tenir un foc encès durant totes les festes per tal d'evitar la mala sort.
Bona feina!
Quan s'apagava el foc, es tornava tot fosc, clar símbol de maldad i negativisme (definició del color negre actualment)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES