MARCIAL

Marc Valeri Marcial va néixer a l'1 de Març del 40 d.C. i va morir al 104 d.C. Va néixer a Bilbilis amb la seva família d'origen romà i probablement emparentada amb els nadius hispans. 
L'any 64 va deixar la seva terra natal i es va dirigir a Roma per acabar el seus estudis jurídics sota la protecció de Sèneca i Lucà, mas tard aquests dos moren ja que l'emperador Neró els obliga a suïcidar-se i Marcial es queda sol. Després d'això Marcial cau en desgràcia i passa un període en la pobresa, resideix en el tercer pis d'una modesta casa assequible situada al Quirinal, allà coneix quatre grans escriptors del moment que a mesura del temps es converteixen en amics íntims i en els seus protectors. La seva posició estatal anirà pujant però no arribarà a ser ric. 
Durant els anys va rebre el nomenament d'oficial d'exèrcit, i es va convertir en pare d'una família nombrosa. La major part de la seva vida va estar vivint a Roma i en les seves proximitats. 

Respecte a la seva vida professional va ser un poeta llatí d'origen hispà i famós pels seus llibres d'epigrames, els quals són una composició poètica breu que expressa un sol pensament principalment festiu o satíric de manera enginyosa. 
L'obra que ens ha arribat pràcticament completa es compon de quinze llibres de versos, i tots amb un pròleg en vers o prosa. En total es tracta d'uns mil cinc-cents poemes del gènere de l'epigrama. 
El primer llibre és "Liber spectaculorum", que significa "llibre dels espectacles", i commemora la construcció de l'amfiteatre de Flavi. Va ser escrit el 80 d.C. i va ser el primer en aquell temps. 

Gràcies als llibres de Marcial i als seus epigrames, avui en dia tenim molta informació sobre la vida, els costums socials i domèstics i les festes celebrades pels habitants de la capital de l'Imperi Romà al segle 1 d.C.

  Marc Valeri Marcial, autor desconegut
Libre d'epigrames de Marc Valeri Marcial



















Judith Rodríguez Bares
1r Batx

Comentaris

Jana Casacuberta ha dit…
Desconeixia totalment a aquest personatge, però m'ha semblat molt interessant i inspirador. Com has explicat, no tot va ser sempre fàcil per a Marcial ja que va passar per períodes miserables però tot i així va seguir endavant i se'n va poder sortir.
Júlia Sabat ha dit…
Aquest personatge ens demostra que tot hi passar per tantes desgràcies, es pot seguir endavant.
Era afortunat per ser protegit per persones tant importants com les que has anomenat, Séneca i Lucà, però també es diu que gaudia d'una amistat amb l'important emperador Domicià.
Bona entrada!
Sobre aquest personatge havia sentit que en el seu llibre explica la vida romana d'una manera irònicia. És un personatge que malgrat totes les dificultats que va patir, va seguir endevant.

Molt interessant!
Bruna Villegas ha dit…
Marcial és un personatge històric que demostra que tot i les dificultats i desgràcies que et trobaràs, sempre s'ha de seguir endavant. També penso que va ser afortunat perquè, tal com s'explica a l'entrada, va ser protegit per personalitats com Séneca i Lucà. Bona feina!
Karina Szabo ha dit…
És molt curiós com abans la gent es llegia mil cinc-cents poemes i ara ja es cansen només de llegir-ne un! No sabia l'existència d'aquest personatge i molt menys de la seva importància. Molt bona entrada!
Alba Le Riera ha dit…
Encara no havia sentit a parlar mai d'aquest personatge. Aquest home va ser una gran referència per donar la lliçó de que mai t'has de rendir malgrat tot lo dolent i els obstacles que t'apareixen.
Bona entrada!
No coneixia aquest home ni em sona de res. Però crec que demostra que tot i patir a la vida pots sortir endavant. Trobo que podria ser un gran exemple a seguir per molta gent que està passant per mals moments. Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
Mai n'havia sentit a parlar d'aquest escriptor.
Encara no entenc perquè l'emperador va obligar a suïcidar-se a Sènaca i a Lucà...Ho va fer perquè li va venir de gust? Per venjança? O com?. Tot i no ser ric com altres no vivia malament, també podem veure que moltes coses que va escriure avui en dia són aplicades en les nostres vides.
Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES