LA SOCIETAT GREGA

La societat grega era molt desigual i estava dividida principalment en dos grans grups, els ciutadans i els no ciutadans.

- Ciutadans o politai: pagaven impostos, podien participar en la vida política i tenien drets. Només es consideraven ciutadans els que havien nascut a la ciutat o els pares eren atenesos. El seu estatus social era des del naixement. Tenien  diferents responsabilitats:
  • Militar: pertanyien a les cavalleries i a les files d'hipòlites 
  • Política: intervenien en les magistratures votant a diferents càrrecs o a vegades eren triats per ser magistrats. 
  • Judicial: eren membres de diferents tribunals de justícia.
  • Social: pagaven impostos per celebrar festes públiques, diferents cerimònies,...
- No ciutadans: hi havia tres grups: 

  • Els estrangers o metecs: havien de pagar impostos, formaven part de l'exèrcit, la majoria eren comerciants o artesans. Eren lliures. 
  • Els esclaus: treballaven d'agricultors i servint a la casa dels seus propietaris ja que no eren lliures. Normalment eren presoners de guerra o fills d'esclaus. Podien comprar la seva llibertat o, en alguns casos, l'aconseguien ja que el seu amo els hi donava. 
  • Les dones: podien ser tan lliures com esclaves, però mai tenien drets ja que depenien completament d'un home. Durant la infantesa, el seu tutor era el pare, quan es casaven, el marit i en cas de quedar-se vídues, el tutor era el germà o algun parent baró. Es dedicaven bàsicament a cuidar els fills i la casa i no podien participar en política ni en esdeveniments públics. Les dones de les classes populars, podien ser pageses, llevadores, dides o venedores. 
                                       

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Bruna Villegas ha dit…
És curiós com les ideologies com ara el masclisme, l'esclavitud o el racisme tenen un origen tant arcaic. La societat de l'antiga Grècia es podria comparar amb la societat actual (tot i que no tan extrem) ja que encara tenim aquestes actituds que s'haurien de canviar i millorar. Bona feina!
Alba Le Riera ha dit…
És fàcil veure que la societat no ha canviat gaire respecte a les classes socials. Evidentment les condicions han canviat, però tot i així la desigualtat segueix present a tot arreu. És molt interessant saber més d'aquest tema i adonar-nos de tot el que podem intentar millorar a la nostre societat.
Bona feina!
Anònim ha dit…
Em recorda molt als estaments de les classes socials: privilegiats i no privilegiats. L'origen familiar aleshores també tenia un pes important. És increïble que incluïssin a la dona a dins del grup dels no ciutadans, juntament amb els esclaus i estrangers, que obviament tampoc es mereixien formar-ne part. Una mostra més del masclisme que hem viscut sempre, i que a vegades, encara observem a l'actualitat. Bona feina
Júlia Sabat ha dit…
Al llarg de la història sempre hi ha hagut molta desigualtat entre uns grups socials i altres. Injustícia, desigualtat, esclavitud... Paraules que descriuen molt bé la societat grega.
Molt bona feina!
És molt interessant com Grècia l'inventor de la democràcia, en altres aspectes fou tan desigual. També és curiós com els estrangers no se els permetia ser ciutadans. Però dins de tot això, per el seu temps, aquest tipus de societat era increïblement avençada. Molt bon anàlisi, bona feina !

Martí Grau Alemany
Marco Peña ha dit…
Tot i que les dones no tenien uns drets al igual que els homes, i eren considerades ciutadans de segona, a l'antiga Grecia estudiaban com els nois a la mateixa edad.
Karina Szabo ha dit…
Com la societat grega, en epocas anteriors, hi havia moltes altres societats on els grups socials estaven més o menys dividits iguals, i tenien els mateixos drets i obligacions. Cal remarcar que el masclisme, el despreci, en algunes societats, als estrangers i l'esclavitud, segueixen existint a la realitat, tot i que no tan extremadament, i en algunes cultures més que en d'altres. Bona entrada!
Anna Canadell ha dit…
Podem observar que al llarg de la història les dones han estat sempre molt poc valorades, cosa que trobo molt malament, ja que penso que tots som iguals,i tots tenim els mateixos drets siguem com siguem o venin d'on venim.
Veure la sociatat repartida d'aquesta manera em recorda els dos grans grups de privilegiats o no privilegiats. He trobat molt interressant saber més sobre aquest tema i veure com la societat a poc a poc va evoluciónant i canviant les coses.
Berta Dong Reixach ha dit…
Podem veure que sempre a la majoria d'èpoques sempre hi ha una població jerarquitzada per estaments. Sempre podem veure que en aquestes societats la dona sempre queda com inferior i sempre ha de dependre d'un home, molt injust.
I alhora de ser d'una classe o altre sempre depèn dels orígens de la teva família!
Judith Rodríguez ha dit…
La societat de la Grècia Antiga presentava una diferència d'status molt gran. Actualment, podem observar que la nostra manera de pensar i la nostra societat té arrels de la grega, ja que continuem amb les mateixes desigualtats d'abans, fet que hauria de caviar radicalment. Molt bona feina!
Jana Casacuberta ha dit…
No és molt sorprenent que a la societat grega les dones també estiguessin infravalorades, ja que en aquella època a una dona no se la tenia per res, només per poder tenir descendència i, si podia ser, barons. Malgrat això, la situació tampoc millorava si erets estranger o esclau. Per sort, actualment la societat s'organitza d'una manera molt diferent, no obstant, té molts defectes en si.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES