LA CIÈNCIA DE L'ANTIGA GRÈCIA

A part de les coses que actualment heretem de Roma, moltes de les coses que ens provenen de Grècia. Podem dir que a Grècia hi trobem les nostres pròpies arrels de la cultura i no només d'aquesta sinó també de la ciència, la veritat és que allà és on va sorgir les primeres teories científiques. Els grecs van poder explicar els fenòmens naturals a partir de la raó, deixant de banda els mites, les seves creences, la màgia i la religió.El contacte que Grècia va tenir amb les altres civilitzacions d'Egipte i Mesopotàmia va ajudar amb el desenvolupament i l'evolució de la ciència.





A més també hi va ajudar la introducció del ferro, l'ús de l'alfabet. L'arribada de la ciència va ser possible ja que els grecs tenien un caràcter racionalista i realista. Això va ajudar a transformar el pensament que tenien en una ciència. Pretenien resoldre els misteris de l'univers entre altres coses. Com sabem les matemàtiques és la base de tot el coneixement científic, van ser desenvolupades especialment a una escola filosòfica, a l'escola de Milet on intenten explicar les causes de les coses per mitjà de la raó. En el camp de la filosofia van aparèixer diferents corrents filosòfiques fonamentals, apareix el pare dels monistes: Tales, considerat també el pare de la filosofia. Al sud d'Itàlia es desenvolupa també l'escola pitagòrica, fundada per Pitàgores, qui no només va ser un gran filosof, sinó també un gran matemàtic. Cap al segle III a.C. van sorgir dos noms molt importants en el món de les matemàtiques i de la física, un d'aquests va ser Euclides, qui va ser un gran geòmetra dels seus temps. El segon va ser Arquímedes, qui va descobrir el principi de flotació dels cossos. També va ser ell qui va "inventar" el número Pi.
No només es va avançar en el camp de les matemàtiques sinó també en el de la medicina. Un gran metge de l'època va ser Hipòcretes. L'aportació de tots aquests grans personatges és considerat com un dels grans avenços de la ciència des de la prehistòria fins al renaixement.

Els antics físics estudiaven les propietats de la naturalesa amb el llenguatge matemàtic. Algunes de les grans aportacions van ser les següents:
  • El despertador: El primer despertador va ser creat per Plató cap a l'any 250 abans de Crist.
  • Els fars: Els fars van ser creats pels grecs a l'illa de Pharos.
  • Les dutxes: Les primeres dutxes també van ser obra dels grecs. Eren un sistema de canonades i claus.
  • Les portes automàtiques: La primera porta automàtica es va fabricar al segle I dC per Heró d'Alexandria
  • Molí d'aigua: El primer molí d'aigua va ser creat per Philo de Bizanci i, els utilitzaven molt sovint.
Els químics grecs, van estudiar la composició, l'estructura i les propietats de la matèria.

 

Eva Bujons
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha semblat que has estat molt encertada en dir, al principi de l'entrada, que Grècia també és un pou del saber i que molts aspectes d'avui en dia ho hem heretat d'ells. De vegades, pel fet de fer només llatí i estudiar la cultura romana, ens sembla que els romans són els que més van avançar en aquella època (que de fet potser ho van ser), però els grecs van tenir un gran impacte a Catalunya, la Península Ibèrica i a Europa.
Com tu molt bé ens has explicat, aspectes tan quotidians com l'ús dels números en les matemàtiques o les dutxes tenen els seus fonaments en la cultura grega.
Miquel ha dit…
Si que tenien matemàtics i que sabien operar, tot i fer servir nombres romans! no? i pensar que l'àlgebra no va venir fins molt després... Qui ho diria!
Molt bona entrada Eva, m'ha semblat realment interessant. Tot buscant més informació sobre aquest tema he trobat que el contacte que tenia Grècia amb les civilitzacions veïnes d'Egipte i Mesopotàmia va resultar determinant per l'evolució de la ciència. Segons els historiadors, l'època on es van descobrir i inventar més instruments i tècniques que facilitarien el progrés de la societat va ser durant el període hel·lenístic d'Alexandria.
Martina Vilar ha dit…
Molt bona feina! no ho sabia que els romans heretessin coses sobre dels grecs. M'ha agradat molt saber!
Unknown ha dit…
És una gran entrada! Ara estem estudiant a filosofia l'escola de Milet i realment van ser els grans introductors de la ciència i del pensament lògic, el que van fer el pas del mite al logos. Ens sembla que els grecs els tenim molt lluny, però són una gran part de la nostra història i de la nostra cultura.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES