ETIMOLOGIES CURIOSES
En aquesta entrada descobrireu l'origen curiós d'algunes paraules comunes d'avui dia que no hauríeu dit mai que procedissin d'on ho fan.
Pànic
Pànic prové del grec "panikón", abreviació de "dêmia panikón", 'terror causat per Pan', una divinitat silvestre grega a qui se li atribuïen sorolls d'origen desconegut de muntanyes i valls.
Hermafrodita
D'acord
amb la mitologia grega, el déu Hermes i Afrodita van engendrar a
Hermafrodit. Aquest era un noi expert com el seu pare i tan bonic com
la seva mare, però insensible al crit de l'amor, per la qual cosa va
deixar passar el crit de la nàiada Salmacis quan, enamorada d'ell, se li
va oferir. Davant de tal menyspreu, Salmacis va aconseguir que els déus
unissin el seu cos al d'Hermafrodit de tal manera que en formessin un
de sol conservant els dos sexes. Aquest és l'origen de la paraula"hermafrodita".
Hermètic
Hermes Trismegistes és la fusió del déu grec Hermes i el déu egipci Thoth. D'acord amb la mitologia, aquest va crear un recipient d'aire segellat per complet. D'aquí ve la paraula hermètic.
Amfitrió era rei Tebes a la mitologia grega. Conegut pels seus esplèndids banquets, el seu nom va passar a significar "persona que té convidats a casa seva".
Actualment coneixem com a "atles" els llibres de mapes perquè el cèlebre Atles de Mercator mostrava a la seva portada l'heroi mitològic del mateix nom portant el món sobre la seva esquena.
Aquest és Atles amb la bola del món al seu costat.
Cereal
Ceres era la deessa romana de la fertilitat i l'abundància. D'aquesta es va associar amb el blat i d'aquí ve la paraula cerealis -e, relacionat amb Ceres.
Grifó o Griu
La paraula grifó ve del grec "grypós", un animal fabulós de la mitologia grega meitat àguila meitat lleó, degut al costum d'adornar amb caps de persones o animals les figures de les fonts.
Un exemple de font amb cap d'animal
Cèlia C. Asensio
2n Batx
Comentaris
Sempre és interessant saber l'origen de les paraules, i la veritat és que m'han sorprès moltíssim. Tot i així, n'hi ha algunes paraules que ja en sabia, com seria "cereals" a través de molts mites.
Respecte al tema, he de dir que m'ha sorprès moltíssim l'origen de la paraula "hermafrodita" tot i que, com bé diu el nom, ja m'esperava que estigués relacionada amb els personatges de la mitologia grega; tot i que no m'esperava exactament aquest significat.
La veritat és que molt poques vegades ens parem a pensar sobre l'orígen de moltes de les paraules que fem servir habitualment, i gràcies a aquesta entrada podem saber el significat d'algunes que tenen un orígen realment sorprenent.
L'orígen de la paraula Hermafrodita és dels que m'ha cridat més l'atenció, ja que mi hagués arribat a pensar que aquesta paraula pogués provenir d'una llegenda i que Hermafrodit era un personatge de la mitologia grega.
Fins i tot la paraula "cereals" té un orígen interessant, ja que Ceres era una deessa de l'abundància i la fertilitat que es va associar amb el blat i d'aquí va aparèixer el nu mot.
A tothom li agrada saber l'origen de les paraules i la veritat és que ha la teva entrada està molt ben explivat. Tot i que hi havia algunes paraules que ja sabia o que en tenia alguna idea sobre el seu origen.
Gairebé totes tenen un origen molt interessant, però la paraula que m'ha cridat més l'atenció ha estat "hermafrodita", mai m'hauria passat pel cap que aquesta paraula pogues provenird'una llegenda i que Hermafrodit formava part de la mitologia grega.
Molt interessant!!
I són veritablement estranys aquests orígens ja que per exemple la paraula cereal prové d'una deessa que es va associar amb el blat.
Tots els significats són molt originals, es a dir, són bastant estranys vull dir. Tots m'han sorprès molt ja que no tenia ni idea de que provenien d'aquestes coses.
Molt bona entrada!
Personalment m'ha fet gràcia que la paraula "anfitrió" significa una persona que té molts convidats a casa seva, mai m'ho hauria imaginat.
El link que ens has deixat ens porta a una pàgina molt completa i interessant, des del meu punt de vista.
Felicitats Cèlia!
Gràcies una entrada fantàstica.
Bona feina!
Música: Del llatí "musica", que prové del grec "mousike" (l'art de les muses).
Televisió: Del llatí "tele" (distància) i "visio" (visió), que fa referència a la transmissió d'imatges a llarga distància.
Insecte: Del llatí "insectus", que significa tallat o dividit, fent referència a la divisió del cos d'aquests animals en segments.