EL PAPER DE LA DONA A L'ANTIGA GRÈCIA
Després d'haver parlat tant sobre els romans, crec que estaria bé parlar una mica sobre quin era el paper que tenia la dona a l'Antiga Grècia. He trobat molta informació sobre aquest tema en pàgines com la de xtec.
He trobat molta informació en un power point:
Com tots sabem, l'Antiga Grècia era un patriarcat i en el moment en què es va desenvolupar la polis al s. VIII a.C. es van crear dos grups socials: el "club dels ciutadans" excloïa els estrangers, anomenats metecs i els esclaus ,i per altra banda, el "club d'homes" que excloïa les dones.
Aristòtil va afirmar que la dona és el sector social més allunyat de la possibilitat de participar en el poder polític i que a diferència dels metecs i els esclaus mai podria arribar a convertir-se en una ciutadana. No va ser fins l'arribada de l'època hel·lenística que va aparèixer figures femenines importants com Cleòpatra.
Cleòpatra Aristòtil
Alguns llibres com la Illada o l'Odissea ens descriu moltes escenes de la vida quotidiana d'aquella època en que podem apreciar la importància de la dona. Aquesta s'havia d'encarregar de la casa i de la seva família. En les cases de famílies amb diners hi havia esclaves que preparaven el menjar. Absolutament totes les dones tenien l'obligació de fer la roba, ens podem imaginar la imatge d'una dona asseguda al costat del foc filant i teixint.
En aquella època l'objectiu més important per tota dona era arribar al matrimoni i la maternitat. Les dones no tenien dret a escollir amb qui es volien casar, el pare d'aquesta té dret a fer aquest contracte per entregar la seva filla al marit. Per tant, dos homes elegeixen el sue destí.
Consideraven el comerç com una feina d'homes que les dones no són capaces de portar a terme, per aquesta raó les dones no sortien de casa per comprar el menjar, allò ho feien els homes. La qualitat que més s'apreciava de les dones era el silenci i normalment havien de viure en una habitació apartada de la casa per no ser vista pels homes.
Paula Campelo
4t ESO
Paula Campelo
4t ESO
Comentaris
Crec jo que actualment les dones tampoc estan tant valorades com ens agradaria.
Bona entrada! :)
EL power point m'ha agradat molt.
Sort que moltes coses han evolucionat amb el temps, ja que abans com has explica't Paula, no tenien ni el dret a decidir amb qui es volien casar. Encara així, hi ha molta gent avui en dia que hi pensa el mateix.
Una entrada molt completa, felicitats Paula!
Felicitats per l'entrada Paula!
Per altra part m'ha agradat molt el Power Point ja que ens fa una bona introducció i ens aporta informació que no apareix en l'entrada, però que és important conèixer-la.
Molt bona entrada Paula!
És una molt bona entrada, crec que està tot molt ben resumit, gràcies per donar informació sobre la antiga Grècia i la seva societat!
Com ja ha dit la Laia, aquesta menyspreu cap a la dones comença pels primers textos bíblics i per culpa que després d'això molts filòsofs consideressin que les dones no servíem per res. Principalment va ser això que va influenciar tant a la mentalitat de la gent. I més, els homes gràcies a això s'han aprofitat molt i han tingut tants drets i poder i ens han pogut ominar més fàcilment. Per sort, actualment la cosa ha canviat, però com ja ha dit la Mireia, no el suficient. Encara som tractades inferiorment, i en molts països sembla que el temps no ha evolucionat res i les consideren només objectes o ni això.
I és que, em paro a pensar en la injustícia que hi havia i hi ha. Tothom hauria de tenir el dret de fer el que vol amb la seva vida i escollir les seves pròpies decisions, que ningú controli a ningú.
Per altra banda, de tot el que has dit m'ha sorprès molt el fet de que havien de viure en una habitació apartada de la casa per no se vista pels homes...!!!!!!!!!! Encara estic al·lucinant.
Respecte al powerpoint que has escollit, molt bona tria! Ens instrueix una informació molt adequada i interessant.
Molt bona entrada Paula, molt interessant per debatre.