LES JOIES DE L'ANTIGA ROMA

En el món romà les joies tenien moltíssima importància. S'utilitzaven milions d'ornaments! Quantes més joies et posaves i més cridaves l'atenció, millor era. (Que presumits, oi?!)

Els romans ho feien ja que això els indicava un nivell social més elevat (sobretot a les dones). Utilitzaven or, plata, pedres precioses, etc., però cada ornament amb el material adequat. Com per exemple, els collarets i  braçalets els acostumaven a fer d'or i pasta vítria.

Braçalet d'or i vidre romà de color blau- Segle II- III A.D


Però no creieu que la  joieria tenia només la funció d'enriquir l'aspecte, també tenia la funció de protecció! Els homes utilitzaven molts amulets. Com ara portaven un anell petitó d'or que segons ells els donava moltíssima sort. Per altra banda,  s'ha de dir que els homes lliures també utilitzaven un anell com a segell.
Anell romà d'or - Segle III aC.

Per les dones, com hem esmentat anteriorment, la joieria tenia moltíssima més importància, i molts fets històrics ho demostren. Com per exemple, va haver-hi una vegada que una llei, anomenada Oppia, va suggerir el lliurament de totes les joies a l'Estat  i elles s'hi van oposar de seguida.

I és que, a part, les dones, tenien molts altres objectes  d'ús quotidià que es podien considerar joies, com per exemple: fibulae, les agulles per a la roba o les comatoriae, unes agulles per al cabell de plata o d'or.

Per altra banda,  us  heu assabentat que recentment han trobat joies romanes dins una tomba del Japó?! Pels estudis que han fet, consideren que aquestes joies las van elaborar uns artesans romans, principalment perquè han trobat substàncies que es van fer servir a començament de la República Romana fins la Caiguda de Constantinoble, l'any 1453.

Joia romana trobada el passat juny del 2012 dins una tomba del Japó.

Per acabar, sabíeu d'on ve la idea d'utilitzar una aliança quan et compromets? Doncs això també ve dels romans!  En un principi els romans ja utilitzaven un tipus de cèrcol de ferro, que es posaven al dit i que significava promesa i vida eterna entre un home i una dona.

Què us sembla l'ús de la joieria en aquesta època? Considereu que nosaltres també li donem tanta importància com els romans? Us ha sorprès la trobada de joies romanes en una tomba del Japó?

Angi Johana Chang
4t ESO

Comentaris

Martina Maldonado ha dit…
Molt interessant aquesta entrada Angi!! Em sembla que la joieria en aquesta època era molt important ja que d'aquesta manera es podien diferenciar les diferents classes socials, i d'aquesta manera guanyar prestigi.
A mesura que van anar passant els anys la utilització de joies va perdre la seva importància, fins arribar a avui en dia on ens posem aquests ornaments com a elements decoratius.
Finalment volia dir que m'ha sorprès molt aquesta joia trobada al Japó ja que és molt diferent a les que utilitzaven normalment.
Et felicito per aquesta entrada!
Eulàlia Tarragó ha dit…
Avui en dia ens posem joies per a presumir o per estar mes guapos, no pas per indicar una classe social mes elevada. Tot i així, encara ara portem a sobre algun amulet, com feien abans.
Per altre banda no sabia pas que la idea de l'aliança quan et compromets vindria dels romans, ma sorprès bastant.
També m'ha semblat bastant curiós la trobada de joies romanes a una tomba del Japó, estaria bé saber que hi feien els romans al Japó...

Bona entrada Angi!
Manar ha dit…
oh! eren com nosaltres avui dia, jo almenys no puc anar sense res a les mans o als braços..
L'anell mha recordat a aquells anells que van sortir fa un temps que canviaven de color segons l'estat d'ànim.
bona entrada!
Yasmina Ketami ha dit…
Díria que tampoc s'allunya tant de la funció que fem nosaltres avui en dia de les joies que portem. Alguns la portem per que ens protegeixi" com un amulet" encara que la majoría es més d'ornamental. Jo personalment em decanto més pel valor significatiu d'un objecte.
Molt bona entrada.
Meritxell Redondo ha dit…
És increïble com era i és important el nostre aspecte, com vestim... Sobretot avui dia la majoria de noies no podem sortir sense les nostres joies preferides, fins i tot als llocs més inesperats.
Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Jo penso una mica com la Yasmina, trobo que no es tan diferent la funció de les joies abans que ara, encara que oviament hi ha diferències. És curiós que avui dia també hi ha gent que tingui amulets i els porti arreu, ja que és un tradició de fa ja molts anys. Com la Eulàlia, em pregunto que devien fer-hi a Japó, els romans. Molt bon treball Angi, felicitats!
Laia Fernández ha dit…
Referent a aquesta entrada, podria comentar que tots en general donem més importància a aquells romans que vivien massa bé (festes, menjars, educació, joies,...) però no fem referència aquells que tenien més problemes econòmics. Tot i així, m'han sembla unes joies molt boniques, mínimament semblant a les nostres. bona entrada!
Llúcia Gómez ha dit…
Quina entrada més interessant Angi! m'ha agradat molt el tema del que parles, les antigues joies.. que en el fons no son tant diferents a les nostres! molt interessant que les fessin servir per diferenciar classes socials, o com a amulets. També la història sobre que les dones no volien donar les seves joies perquè eren massa importants m'ha semblat interessant. Molt bona entrada!!
Unknown ha dit…
Angi, aquesta entrada m'ha semblat molt interessant, veure l'ús que ells els hi donaven i descobrir una mica més sobre els romans. Jo crec que l'ús d'aquella època és diferent al nostre ja que nosaltres ens les posem com una guarnició o quan volem anar una mica més mudats i no pas per diferenciar les classes socials. Trobo bastant interessant la trobada de joies al Japó, ja que podem tenir indicis d'una relació dels romans amb el Japó.
Maria Guallar ha dit…
No tenia ni idea que per algú les joies ppodien tenir tanta importancia, i evidentment no crec que això passi ara, ara només són un adorn. Ningú diria que els orgullosos homes romans portarien joies que avui en dia considerem femenines.
Irene Sánchez ha dit…
Es molt diferent el valor de les joies comparant amb las d'ara. Ara només són adorns o accesoris per tots, encara que segurament, la majoria de gent te algún amulet que li és molt important... Es curiós que la "relació" que tenen els romans amb Japó és per les joies!
Paula Campelo ha dit…
No sabia que en l'època dels romans, podies ser capaç de saber la classe social d'alguna persona únicament fixant-te en la joieria que utilitza. És molt curiós, ja que segons la meva ideologia no té res a veure amb al teva pròpia classe social, només en el cas en que portis joies que realment tothom sap que hi han molt poques persones que puguin permetre's el luxe de lluir-les. Avui en dia, la cosa ha canviat molt, ja que ara les utilitzem per a fer bonic, no tenen res a veure amb la classe social que som o que volem aparentar.
Per últim, vull dir que sabia que els romans tenien relació amb el Japó, però el que no sabia era que el seu propòsit eren les seves joies!
Molt bona entrada Angi, molt interessant (:
Unknown ha dit…
Molt bona entrada Angi.
No m'hauria pogut imaginar mai que els romans poguessin distingir les seves classes socials només segons les joies que portessin, sembla gairebé impossible.
Unknown ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES