VIES ROMANES
Les vies romanes eren els camins de l'època que comunicaven diferentes ciutats, pobles o propietats privades.
Podem dividir aquestes calçades en tres punts:
- Les viae publicae: Eren les principals vies romanes. Unien les ciutats més importants de tot l'Imperi. Eren púliques ja que l'Estat les finançava amb l'ajut de les ciutats afectades. Normalment tenien una amplada d'entre 6 i 12 metres. Per relacionar-ho amb el segle XXI podríem dir que són com les autovies de l'època.
- Les viae vicinales: Aquestes vies eren com els afluents d'un riu. És a dir, comunicaven els pobles i ciutats menys importants amb una via publica. La majoria de camins de l'Imperi Romà eren aquest tipus de vies. La seva amplada solia ser de 4 metres. Avui en dia una via vicinales vindria a ser una carretera comarcal o municipal.
- Les viae privatae: Unien propietats privades entre elles. Només les usaven els patricis que les haguessin financiat particularment. Actualment aquest tipus de vies s'han perdut, al contrari que les dues anteriors. L'amplada d'una viae privatae oscilava entre els 2'5 i 4 metres.
Mapa de les viae publicae d'Hispània
Per construir aquestes calçades els romans aplicaven els següents punts:
- Desforestació: Després de dissenyar la via sobre paper, es passava a la pràctica eliminant els arbres del camí.
- Aplanament: S'anivellava la futura calçada per poder passar al següent punt.
- Delimitació: Es marcava l'amplada i la trajectòria de la via amb dues voreres paral·leles.
- Empedrament: L'espai que quedava entre els dos vorals s'omplia amb pedres grans per tal de fer una primera capa del què acabaria essent la via romana.
- Capes intermitges: Damunt de les pedres es posava sorra i grava de forma intercalada en diferentes capes. Un cop col·locada aquesta segona capa es trepitjava fort per tal de comprimir-la.
- Delimitació: Per acabar de fer la superfície de la via es posaven pedres petites i arrodonides per damunt de les capes intermitges. Aquesta capa més superficial només representava un quart de l'alçada de tot el conducte romà.
Aquí us deixo un vídeo on la mateixa Via Augusta ens explica en primera persona la seva història:
Sabríeu dir a quin tipus de via correspon la Via Augusta?
Joan Giralt
4t ESO
Comentaris
Bona entrada!
Molt boona entradaa
Gràcies per la teva entrada ja que he pogut aprendre quines altres vies teniem a la Península.
Molt bona entrada Joan!