AMFITEATRES ROMANS

La major part dels edificis públics que tenien com a objectiu el lleure, és a dir, els teatres, els amfiteatres, els circs i les termes, els construïen les persones més riques de les ciutats, que pertanyien a l’ordo decurionum. Aconseguien tenir content al poble i a més, aconseguien prestigi i molta popularitat amb les seves actuacions.

La ciutat, a partir de diverses estàtues, inscripcions o bé amb un càrrec important agraïa tot el que feien amb aquests tipus d’honors. A més, els espectacles o d’altres jocs públics que es feien, els pagaven els rics. A Roma, els benefactors públics més importants eren els edils en temps de la República i l’emperador en el de l’Imperi. La política de panem et circenses va ser una de les més característiques en l’absolutisme de l’Imperi acceptada per la plebs a canvi de distribuir a tot arreu blat, diners i distraccions.




L'amfiteatre per excel·lència és el Colisseu de Roma:



Un amfiteatre és una gran edifici públic de la civilització romana. Normalment aquests amfiteatres es troben formats per una planta oval amb terra de sorra envoltada per graderies. Els primers es trobaven fets de fusta, tot i que més tard van passar a construir-se amb pedra. El primer amfiteatre va ser construït amb pedra i va ser el d’August, l’any 30 a. C., abans que sigués emperador.

Els amfiteatres s’utilitzaven per realitzar espectacles, jocs, lluita entre gladiadors (munera) i lluita d’animals (venationes). Eren edificis de forma circular o bé ovalada, que es diferenciava de la forma semicircular del teatre. La cavea dels amfiteatres es dividia en quatre zones: la part inferior pels senadors i les persones amb funcions importants que s’encarregaven de l’administració romana, la zona mitjana per la plebs i la superior per a les dones i els que no tenien molts drets.



Amfiteatre d'Itàlica

L’Amfiteatre d'Itàlica va ser construït en l’època de l’emperador Adrià, entre els anys 117-138 i va ser un dels més grans de tot l’Imperi Romà. Es va construït al nord d’Itàlica, situada a l’actual municipi Santiponce, a Sevilla. És un amfiteatre per a 25.000 espectadors, i té unes mesures de 156 x 134 metres.

A més, es trobava format per tres nivells de graderies. Sota el nivell del terra de fusta, hi havia una zona per als diferents espectacles de gladiadors i els de les lluites contra els animals. La cavea es trobava dividida en tres seccions: la ima, la part del mig i la summa cavea, separada per uns passadissos. La ima es trobava reservada per a la classe dirigent, la segona, destinada a la població més humil i la summa cavea, es trobava reservada pels nens i les dones.





































Amfiteatre de Segòbriga

L’Amfiteatre de Segòbriga va ser construït en la ciutat romana de Segòbriga entre el segle I i II d. C en temps que la ciutat va formar part de la província d'Hispània Citerior Tarraconensis. Les seves restes es troben situades a Saelices, a la província de Conca. Es caracteritzava per ser l’edifici més gran de tots els que es van construir en aquesta ciutat. En l’amfiteatre es realitzaven lluites entre gladiadors, entre animals ferotges o entre els homes i els propis animals.

Actualment, la conservació en la que es troba és molt bona, sobretot pels materials que van utilitzar per embellir-lo. Es caracteritza per tenir una capacitat de 5.5000 espectadors, té una forma el·líptica irregular i la seva longitud era de 75 metres de llarg juntament amb una part de sorra de 40 x 34 metres.


Planta d'un amfiteatre










Elena Martínez
UAB

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies, Elena, per la teva publicació. Des de la universitat et recordes de nosaltres, això està molt bé!!

Que passis molt bones festes! petons
Joan Giralt ha dit…
Fa poc hem fet un treball a 4t a on viatgem desde Barcino fins a Emerita Augusta i de pas veiem alguns dels amfiteatres d'Hispania. Quina pena que aquesta entrada no s'hagués publicat una mica abans, perquè l'hauria pogut fer servir de font d'informació. Bona entrada!
Cristina Sandoval ha dit…
Aixó dels anfiteatres hem recorda un viatge que vaig fer a Mérida amb la meva familia on vam visitar l'anfiteatre i altres restes romanes.
Fatima El Attar ha dit…
L'entrada ha estat molt bé i molt bon feta! Això dels amfiteatres, està molt bé, Molta informació que podria haver tret d'ella quan ens tocava fer l'exámen de Socials!
Anna Gómez ha dit…
Els vídeos i les fotos molt maques, a la classe de Socials va explicar algunes coses, si hagués entrat aquesta entrada mes d'hora, hauria tret informació. Molt ben feta.
Aixó que has dit de que els edificis públic tenien com a objectiu el lleure, suposo que com quasi tots els edificis que es construeixen a les ciutats que volen tenir algun monument o estàtua que fasi que se'ls reconegui.

M'ha agradat molt la teva entrada sobretot quan has parlat de Roma i de l'amfiteatre, ja que es el monument per dir-lo d'alguna manera que més es coneix de Roma.
Adan Vidal ha dit…
La entrada esta molt ben fetes i els vidios i les fotos tambe.
Bernat Enrich ha dit…
Mai hagues pensat que un anfiteatre fos tant complet segur que per construirne un necesitaben un munt d'homes de pedra...
Roger Butiña ha dit…
M'agradat molt sobretot l'imatge de les parts del coliseum.
a socials mira que hem parlat delas anfiteatres pero no pensava que els rics fosin els que creeaven els teatres etc
Tambe te puns molt interesants
Natalia Ramirez ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada esta molt bè.
Josep Garcia ha dit…
Molt bé! M'agrada molt!
M'encaten les obres arquitectòniques dels romans la que més el coliseum de roma. Per sort l'he pogut vere per fora i és impresionant!
Laia Fernández ha dit…
Demà mateix hem d'entregar demà que la part que he fet jo he hagut de parlar dels anfiteatres. Molt bona entrada!
Clàudia Martínez ha dit…
Bona entrada! No vull ni imaginar com debía costar construir un amfiteatre com el Coliseo però crec que la persona que ho fes, mereixería un premi.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES