UNA RUTA A LA ROMANA

Catalunya està plena de restes romanes i monuments d'aquella època que permeten descobrir i estudiar la nostra història i entendre com som. Cal tenir en compte que la presència de Roma a Catalunya va durar més de 600 anys i això fa que n'hi hagi moltes mostres, algunes d'aquestes són importants i conegudes, però n'hi ha d'altres molt interessants que no molta gent coneix.

Ara que venen les vacances d'estiu, he preparat una ruta amb diferents llocs prop de casa nostra que podem visitar per conèixer i entendre millor l'estil de vida i la cultura dels romans. A veure si us animeu a veure alguna!!!

Emporion (Empúries, Alt Empordà): El primer lloc que us proposo anar és un jaciment molt important, ja que és l'únic de la península ibèrica on conviuen restes d'una ciutat grega (Emporion) i romana (Emporae).

Les ruïnes gregues pertanyen a una ciutat de l'època hel·lenística: durant la visita podeu veure els recintes de Asclepi i Serapis, la petita indústria on s'elaboraven conserves i salses de peix. O també podreu veure l'Àgora o plaça pública o les restes d'un paviment d'una sala de banquets que conserva una inscripció en grec.

De època romana, destaca la Domus amb els seus impressionants mosaics que decoren el terra, la Ínsula (zona de termes públiques de la ciutat), les restes del fòrum, la Basílica i la Cúria i també la tabernae o botigues de l'època.

A mig itinerari es pot visitar el museu de les excavacions de les ruïnes on expliquen curiositats i estan exposades moltes de les seves troballes (eines, gerros, inscripcions...)

                                                             Ruïnes d'Empúries

Cap de Vol (Port de la Selva, Alt Empordà): Un cop visitat Empúries proposo anar a Port de la Selva, a les seves platges. Allà hi podem trobar enfonsat les restes d'un vaixell romà que va naufragar amb la seva càrrega de vi fa més de 2.000 anys. Aquest vaixell és molt important perquè té unes característiques especials en les restes de naus romanes. Aquest vaixell té el nom de la platja on va ser trobat i transportava una càrrega de vi emmagatzemat en àmfores i es creu que feia l'itinerari entre les costes catalanes i la Narbonesa. Entre les troballes més importants hi ha una moneda de l'època i el tap de suro d'una de les àmfores que es va conservar en perfecte estat.

No es pot visitar perquè per veure'l caldria fer submarinisme, ja que el vaixell està a 47m de profunditat, però si visiteu la zona, trobareu moltes referències i fotografies que expliquen la importància d'aquestes excavacions subaquàtiques.

Restes Cap de Vol, Port de la Selva

Gerunda (Girona): Ara podem anar cap a Girona, que va ser fundada com a ciutat romana a principis del s.I a.C. i és un exemple d'una ciutat romana provincial. Us recomano que passegeu per les seves muralles, ja que van tenir un paper molt important per defensar-se dels enamics i controlar la Via Augusta. La muralla actual té 930m d'allargada i medeix 90m d'alçada i es calcula que va ser construïda el segle IX d.C. sobre les restes de la romana. Si hi passegeu trobareu cartells informatius indicant les restes romanes.

 Muralla de Girona

Can Ferrerons (Premià de Mar): Després podem anar cap al maresme, en concret a Premià de Mar on hi ha la vil·la romana de can Ferrerons. A Catalunya hi ha diverses restes de Vil·les romanes, però aquesta és especial perquè s'ha trobat un edifici en planta octagonal en un estat excepcional de conservació. Si el visiteu podreu veure restes de les diferents utilitats que va tenir l'edifici: primer com a zona de banys, després com a diferents instal·lacions industrials i finalment com a necròpolis. És un edifici molt curiós de veure i allà també hi trobareu el Museu Romà de Premià de Mar.

                                                  Planta exagonal Can Ferrerons                                                     
Camp de les Lloses (Tona, Osona): Si teniu ganes de visitar una altre vil·la romana, podeu anar cap a Osona. Les excavacions d'aquest jaciment indiquen que era un vicus, és a dir un campament militar que va ser habitat durant una quarantena d'anys al segle I a.C. i que es creu que va ser ocupat per persones que treballaven en la construcció d'una via romana.  Podreu veure com eren els habitatges de l'època i la seva distribució interior. Fins i tot hi ha la reproducció d'un enterrament infantil en una de les estances amb un esquelet amagat dins d'un forat.
Si us atureu al centre d'interpretació del poble veureu una exposició dels materials trobats durant les excavacions.

Camp de les Lloses, Tona

Temple Romà de Vic (Osona): A la capital d'Osona podeu admirar el seu temple romà. És una obra arquitectònica declarada Bé Cultural d'Interès Nacional i va ser construïda al s II d.C. Aquest edifici es caracteritza per un bonic pòrtic recobert per unes columnes llises molt ben conservades. 
Durant molt de temps, aquest edifici va quedar amagat dins el Castell dels Montcada i no va ser fins que el van enderrocar que es va recuperar.  A l'interior hi ha una sala central diàfana que en l'actualitat s'utilitza per fer exposicions d'art. L'entrada és gratuïta així que podeu entrar a donar-hi una volta.

Portada principal Temple Romà de Vic

Barcino (Barcelona): Segur que moltes vegades heu passejat per la Barcelona romana però potser no us heu fixat en totes les restes que encara es conserven d'aquella època. La ciutat es va construir al segle I a.C per  l'emperador August. Actualment, hi ha una ruta urbana per poder veure les restes principals que comença a la Plaça del Rei, passa per les immenses columnes del Temple romà, les muralles i part de les seves torres de defensa i portes d'entrada a la ciutat. També es poden veure unes arcades d'un dels aqüeductes que portaven aigua a la ciutat i fins i tot algunes tombes a la necròpolis de l'actual Plaça Vila de Madrid.

Mapa Barcino romana 

Aqüeducte de les Ferreres (Tarragona): Per anar acabant la nostra ruta, viatjarem al tarragonès i trobarem el conegut Pont del Diable. Aquest és una part de l'aqüeducte romà que portava aigua del riu Francolí a la ciutat i té una distància aproximada d'uns 25Km. Va ser construït el s.I a.C. per l'emperador August tot i que es va utilitzar fins al s.XVII. Destaca els dos nivells d'arcs sobreposats, i si us hi fixeu bé, podreu notar un desnivell de 40º que és el que permetia transportar una quantitat important d'aigua cap a la capital Tàrraco.

Pont del Diable, Tarragona

Tàrraco (Tarragona): Arribem a una de les capitals de l'imperi romà a la península ibèrica. Aquí trobarem unes restes romanes de gran valor històric, arquitectònic i arqueològic. Es va declarar com a patrimoni mundial per la UNESCO, ja que és l'assentament romà més antic de la península i ha conservat importants monuments i edificis. El conjunt arqueològic de Tàrraco, un dels més extensos i més ben conservat d'Espanya està format per 14 jaciments i monuments a Tarragona i els seus voltants. Destaquen: les muralles de la ciutat, el Fòrum Provincial, el Circ, el Fòrum de la Colònia, el Teatre Romà, l'Amfiteatre, la Necròpolis, entre d'altres. Aquí podeu dedicar tot un dia a visitar aquests monuments i fins i tot gaudir d'alguna visita teatralitzada.

Amfiteatre de Tàrraco

Si us heu quedat amb ganes de visitar més llocs romans interessants també podeu anar a l'Alt Camp, a Vila-rodona i visitar el Columbari, a Terrassa el Ser d'Ègara o les termes romanes de Caldes de Montbui.
Però òbviament no ens podem deixar les termes de Can Terrés de La Garriga (Vallés Oriental).

Aquí us deixo un vídeo on podreu veure una ruta a peu per la Via romana de Parpers (Maresme-Vallés)!!!


Gil Claramunt
4t ESO

Comentaris

Carla López ha dit…
Que interessant Gil!
una curiositat es que aquí a la Garriga també tenim unes runes ben maques al 2001 va ser nomenat be d'interès cultural!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES