LES PANATENEES

Les panatenees eren unes festes religioses que es feien cada any a Atenes dedicades a la deessa Atenea. Atenea era la deessa protectora de la ciutat i de la guerra. Tenien lloc entre el 23 i el 30 del mes anomenat d'hecatombeó. Aquestes eren les celebracions més importants d'Atenes i les celebracions religioses mes antigues. 

Cada quatre anys se celebraven les Grans Panatenees que duraven quatre dies més que les anuals. Les Grans Panatenees eren les més prestigioses i apreciades pels ciutadans d'Atenes, semblants als Jocs Olímpics o als Jocs Panhel·lènics. 

Les proves i els concursos estaven supervisats per uns magistrats especials que es triaven cada quatre anys. Els guanyadors de les competicions d'art eren premiats amb una corona d'or i els guanyadors de les carreres de carros eren premiats amb una corona de fulles d'olivera i 140 àmfores d'oli d'oliva que venien de les oliveres sagrades d'Atenes. A les àmfores hi havia per un costat la imatge de la deessa, Atenea, i per l'altre banda un gravat del guanyador de la prova.       

La festa acabava amb un gran sacrifici a Atena, anomenat hecatombe i la carn dels animals sacrificats es menjava durant un gran banquet que tancava a la nit, aleshores la festa ja havia acabat. 


  Representació de les Panatenees en una àmfora
530 a C
Anònim


Representació: una corona d'or com a premi
Anònim
British Museum, Londres

A vosaltres us agradaria anar a aquestes festes? Per què?

Ishtar Botey
1r Batx 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES