LA GASTRONOMIA EN LES DIFERENTS CLASSES SOCIALS A L'ANTIGA GRÈCIA

En l'antiga Grècia, l'alimentació variava significament entre les classes socials, reflectint les diferències econòmiques i de disponibilitat de recursos. Els rics podien gaudir d'una varietat més gran d'aliments i me luxosos, mentre que els pobres tenien una dieta mes limitada i senzilla.

MENJAR PER UNA CLASSE SOCIAL PRIVILEGIADA:
Els rics tenien accés a una àmplia gamma d'aliments i podien permetre's ingredients exòtics i luxosos. Aquests son uns dels aliments que es podien permetre menjar:

1.Carn i peix:
- Els més privilegiats podien menjar carn amb freqüència, incloent-hi vedella, xai, porc, cabra i aus com pollastre i ànec.
- Els rics comunien peix fresc i marisc com la tonyina, la daurada, la sèpia, els calamars, les llagostes i les ostres.

2.Làctics:
-Els productes làctics que consumien eren el formatge, la llet i el iogurt. Eren comuns en la seva dieta.

3.Fruites i verdures:
-Els rics tenien una àmplia varietat de fruites i verdures fresques i també seques com les figues, el raïm, les magranes, les pomes, les olives, els cogombres, els enciams i les cebes.

4.Cereals i pa:
-Acostumaven a menjar pa de blat, ja que era el de millor qualitat. També podien permetre's menjar pastes i altres productes fets amb cereals més cars.

5.Begudes:
-El vi era una beguda habitual entre els rics, sovint aromatitzat amb herbes i espècies. El vi de millor qualitat era un símbol de riquesa.

6.Condiments i espècies:
-Els rics utilitzaven una varietat d'espècies i herbes per condimentar els seus plats, com el pebre, el comí i el safrà.

MENJAR PER UNA CLASSE SOCIAL POBRE:
Els pobres tenien una dieta més senzilla i basada en els aliments que eren fàcils d'aconseguir, conrear i que fossin econòmics. Aquests són alguns dels aliments que estaven en la seva dieta:

1.Cereals i pa:
-La base de la dieta dels pobres era el pa fet d'ordi, que era més assequible que el blat. 

2.Llegums:
-Els llegums, els cigrons, les faves i els pèsols eren una font important de proteïnes per els pobres.

3.Verdures:
-Les verdures que més consumien els pobres eren els alls, les cols, els enciams i els naps.

4.Olives i oli d'oliva:
-Les olives i l'oli d'oliva eren essencials i utilitzats tant per cuinar com per condimentar els aliments.

5.Fruites:
-Les figues que més consumien eren les figues, el raïm i les pomes.

6.Begudes:
-Els pobres també bevien vi però de menys qualitat, molts cops era barrejat amb aigua. L'aigua i la cervesa també eren alternatives comunes.

Aquesta diferència en l'alimentació no només es basava en la divisió econòmica sinó també amb les diferents experiències de vida a l'antiga Grècia. Els rics tenien una dieta variada i abundant, mentre que els pobres depenien d'aliments bàsics i assequible.


                                                            foto creada amb IA

Caterina Cuspinera 
4t ESO

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES