CASSANDRA

Com ja he explicat alguna altra vegada, Taylor Swift ha fet servir en algunes ocasions la mitologia grega com a metàfores en les seves cançons. En el seu nou àlbum hi ha dedicat una cançó sencera titulada "Cassandra". I explica, tal com diu el títol, la història de Cassandra.

Cassandra, a la mitologia grega, era filla dels reis de Troia, Píram i Hècuba, i per tant també era germana de Paris. Ella era la sacerdotessa d'Apol·lo. Apol·lo estimava a Cassandra amb bogeria i li va regalar el do de la profecia amb l'esperança de seduir-la. Però Cassandra mai va correspondre els sentiments i Apol·lo la va condemnar a què ningú escoltes les seves profecies. Llavors, Cassandra podia veure el futur amb exactitud, però mai podria treure profit del seu do. 

Cassandra, Evelyn De Morgan (1878)

En una ocasió, Cassandra va advertir a la ciutat de Troia que Paris raptaria a Helena de Troia i llavors començaria una guerra, però tothom la va ignorar. Tal com va predir, la guerra de Troia va començar poc després i Cassandra va acabar sent convertida en l'esclava d'Agamèmnon, el líder dels grecs. Anys després, Cassandra va advertir Agamèmnon que la seva esposa, juntament amb el seu amant, planejava matar-lo. Però Agamèmnon la va tractar de boja i finalment, tal com havia predit, l'esposa va matar a Agamèmnon i també a Cassandra.

Murder of Agamemnon, Pierre-Narcisse Guérin (1817)

Hi ha una lletra de la cançó que diu:

"Quan és 'Cremeu la bruixa', criden

 Quan surt la veritat, hi ha silenci

 Així que van matar a Cassandra primer perquè temia el pitjor"

Representa el que li va passar a Cassandra, però també el que continua passant actualment. De seguida van tractar a Cassandra de bruixa, o de boja més ben dit, però quan les seves prediccions van resultar ser veritat ningú va pensar que no era tan boja. Cassandra va intentar avisar la ciutat, però com que no els agradava la veritat que deia van ignorar-la i va acabar morta per la seva pròpia profecia. Aquesta estrofa intenta encapsular el tema central de la cançó: el silenci forçat (i càstig) per aquells que diuen veritats que no convenen als altres. La bruixa mencionada a la cançó es refereix a Cassandra però també ella mateixa alhora.

Parlant de la cançó, Taylor Swift diu: "A la mitologia grega, Cassandra va ser atorgada el do d'avisar la gent sobre el perill imminent però condemnada a mai ser escoltada, i ho interpreto segons el nostre clima social i cultural actual". Volent dir que hi ha moltes "Cassandres" al món. Persones que poden dir moltes coses interessants, però són silenciades per aquells que no les comprenen. I que a vegades som com els troians, som els primers a jutjar, però quan surt la veritat també som els primers a quedar-nos callats.

Aquí us deixo la cançó perquè pugueu escoltar-la:


Aina Garcia 
4t d'ESO

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Hola Aina! La entrada és brutal! M'ha encantat.
Però Taylor Swiftno és la primera vegada que utilitza referències mitològiques o literàries en la seva música. Per exemple, en la seva cançó "The Archer" de l'àlbum Lover, ella fa referència a la figura mitològica de Cupido, l'arquer que dispara fletxes d'amor. Això exemplifica el seu interès continuat en incorporar elements clàssics i literaris a les seves lletres,

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES