EL NAIXEMENT D'AFRODITA

El naixement d'Afrodita és remunta als primers déus, Gea (la Terra) i Urà (el cel). Ells van tenir fills els quals eren titans, un d'ells Cronos en ordres de la seva mare van tendir-li una trampa a Urà, ja que Gea es volia desfer d'ell. Gea va fer creure a Urà que li donaria una abraçada i en aquell moment, Cronos amb una daga el va castrar. Aquests genitals van caure al mar a les voreres de l'illa de Xipre i es diu que d'aquella espuma va sorgir Afrodita, que significa la que va sorgir del mar. Ella va ser criada per les Hores, deesses de l'ordre i de les estacions, i es diu que durant la seva criança Afrodita va adquirí una bellesa excepcional i les Hores la van ensenyar l'art de la seducció i de la feminitat. Després de criar-la, van portar Afrodita a la llar dels immortals, l'Olimp.

Naixement de Venus de Bocitelli

Aquest mite atribuït a Hesíode, és el més conegut i representat del naixement d'Afrodita, però no és l'única versió. Segons La Ilíada d'Homer és molt més simple, ja que ens diu que Afrodita és la filla de Zeus i de Dione. Tot i que la d'Hesíode és la més representada, Plató va jugar amb aquest concepte de "dues Afrodites". L'Afrodita Urània, era la que sorgia d'Urà i era la deessa de l'amor pur; i Afrodita Pandemo, que era la filla de Zeus i Dione i aquesta seria la deessa de  l'amor vulgar. Tot i això, la versió preferida i més representada pels artistes, continua sent l'Afrodita d'Hesíode la que neix a causa d'Urà, on tenim el cèlebre quadre de Bocitelli. 

Noah Calleja 
1r Batx

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Que interessant! M'ha agradat molt, és per això que et voldria dir una curiositat, aviam que et sembla.
Sabies que el nom "Afrodita" està relacionat amb la paraula grega "aphros," que significa "escuma?
Carla López ha dit…
Que Interessant Noah!una curiositat es que aquest mite presenta dues versions diferents sobre l'origen d'Afrodita. Mentre que el mite atribuït a Hesíode explica que va néixer de l'espuma del mar després que Cronos castrés Urà, la versió de La Ilíada d'Homer diu que Afrodita és filla de Zeus i Dione. aquestes verions han donat diferents interpretacións de l'amor roma
Tigist Masllorens ha dit…
Molt interessant! Relacionat amb el comentari de la Nora i ja que ens ha portat a parlar de l'escuma, a mi m'agradaria afegir qie el naixement d'Afrodita a partir de l'espuma del mar simbolitza la capacitat de l'amor per emergir de situacions aparentment caòtiques o difícils.
Aquesta narrativa pot implicar la idea que, fins i tot enmig de la confusió o la turbulència, l'amor i la bellesa poden sorgir i transformar les nostres vides.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES