JULI CÈSAR I EL SEU FAMÓS PONT

Estimats lectors, torno a ser aquí de nou. Pensant en el meu viatge de finals d’estudis de 1r de Batxillerat, que anem a Roma, m’he recordat de les classes de segon de l’ESO, on vam explorar tota la seva història, des de l’inici amb Ròmul i Rèmol, fins a la caiguda del Sacre Imperi Romà Germànic d’occident, fins a la seva dissolució total. 

Potser sembla típic dir que el personatge del que encara guardo memòria és Juli César, de fet, el guardo per un record en concret, hi és que va ser capaç de construir un pont amb només deu dies. 

Per entendre el perquè, i el com va arribar a ser cònsol, però recordo que Juli Cèsar mai va ser emperador de Roma. 

Aquí he esquematitzat els punts de com va arribar Juli César a ser cònsol. 

A) Va ser tribú militar per la reposició que tant havia malmès el dictador de Sila. 

B) Va ser qüestor destinat a la Hispania Ulterior (sud de Portugal, Extremadura i Andalusia) fent de delegat del Pretor. 

C) Va ser edil curul i va aprofitar per guanyar-se el favor del poble finançant festes, obres i fires pel pobles (podríem dir que era com l’alcalde de Roma)

D) Va ser Pontífenix Máximus (Papa)

F) Va ser Pretor

Com podem veure en totes aquestes característiques l’afany de Juli César era convertir-se en l’home més poderós de Roma. 

En la seva escalada el poder, a més de conspirar, va dur a terme grans fites militars com la conquesta de la Gàl·lia, grans victòries a Germania i el sotmetiment de bona part dels bretons. Però per aconseguir arribar a Germània va haver de construir un pont. Que és tant important perquè, era llarg com quatre camps de futbol, a part era prou estable com per aguantar el pes de vuit legions (40.000 homes). A part cada fonament era un grup de pilars de nou mentre d’alçada i mig metre de gruix per tronc, disposats en diagonal a favor o en contra la corrent. I tot això només en deu dies. 

Primer pont de Cèsar de l’any 55 a. C. Hi ha un segon pont construït l’any 53 a. C


El pont de César només podia simbolitzar l’abició d’aquest personatge, les ganes de conquistar terres per Roma, però això no va aturar el seu assesinat. 

Les causes de l'assassinat de Cèsar l’any 44 a.CA, eren per la seva ambició desmesurada, ja que va ampliar els membres del senat a 900 persones per això ell poder obtenir el poder, i eliminava a tots els que se li oposaves. A part per l’acumulació de poders (era alhora, tribú, censor, cònsol, Pater Patriae, imperator i dictator). També el van matar per ser nombrat dictador tres vegades, donat que el senat sempre li donava suport, el qual va aconseguir que el futur nomenament de dictador s'anés actualitzant de manera automàtica durant nou legislatures. 

La conseqüència directe de la mort de Juli Cèsar va ser la desaparició de la república romana i l’arribada de l’imperi. 

Estimat lector, t’has quedat sorprès al llegir la paraula dictador, saps que té un significat molt diferent del que té ara?, bé si vols el pots explicar als comentaris, o obrir un debat nou i diferent. Estaré alerta!

Mercè Vila Valentí

1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES