LES SIRENES I ULISSES

Les sirenes són éssers que tenim associats com a meitat peix i meitat humà, dons be, en cultura grega les sirenes eren diferents físicament i de caràcter. Eren éssers semblants a nimfes i solien aparèixer en grups de  tres, cinc o vuit. Vivien al mar, prop de Sicília i el seu cos tenia l'aspecte d'un ocell i el cap de dona. La principal característica de les sirenes era la veu, que era com atrapaven els vaixells de mariners i feien que els tripulants saltessin per la borda meravellats per la veu d'aquestes dones ocell. Ulisses, però, va aconseguir esquivar i vèncer el cant d'aquestes.

estàtua d'una sirena grega

Ulisses durant la seva tornada a casa després de la guerra de Troia, en el seu retorn a casa seva, Ítaca, va haver de passar pels terrenys de les sirenes. Aquestes tenien el deure d'atrapar tots aquells mariners homes que passessin per allà i si no aconseguien encantar-los amb el seu cant, una de les sirenes havia de morir, fins el moment cap altre tripulació havia aconseguit passar pel territori sense prendre mal ni encantar-se amb el cant de les sirenes. Ulisses, per evitar romandre sota els efectes de les sirenes i no tirar-se al mar per culpa del cant de les sirenes, va dir a tota la seva tripulació que s'havien de tapar amb cera les orelles i ell va lligar-se al màstil del vaixell. Va dir als seus companys que passes el que passes i digues el que digues que no el deslliguessin del màstil. Passaren pel costat de les sirenes i els mariners no van patir cap desgràcia i Ulisses va poder escoltar la música sense prendre mal ni morir.

Quan van passar per aquest territori i cap dels mariners va patir cap mal, les sirenes van haver de complir el seu càstig i una d'elles, Partenope, es va llançar al mar i va ser portada per les ones fins a la costa, on si li va un enterrament digne i li van construir un temple en honor seu, i que més tard va fundar-s'hi la ciutat de Nàpols.

ciutat de Nàpols


escultura de la sirena Partènope
Laura Rovira
1r Batx

Comentaris

Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada! Deixa'm afegir que Homer, va mencionar a les sirenes per primer cop a la seva gran obra, Odissea.
Una entrada molt interessant i molt lleugera, m'agradaria preguntar-te com triaven a la sirena que havia de morir? Hi havia algun tipus de sorteig?
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada. No havia escoltat mai sobre aquest mite i m'ha semblat molt interessant. No sabia que Nàpols fou construït en honor a la sirena que va morir i em sorprèn. És interessant en com nosaltres pensem que són les sirenes en comparació de com ells les veien, no en tenia ni idea.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES