EL MITE DE DÀNAE I ZEUS

Dànae era filla més bella d'Acrisi, senyor d'Argos. Com que el seu pare no tenia fills mascles, preocupat, va anar a consultar l'Oracle de Delfos per saber el futur de la seva descendència. L'Oracle li va comunicar que seria el fill de Dànae qui l'assassinaria a ell, en aconseguir la maduresa. Acrisi, commocionat per la notícia del seu futur inesperat i a sobre en mans del seu nét, va decidir empresonar a Dànae, per tal que aquesta no tingués mai cap contacte amb cap home i per tant no pugui tenir fills. La va tancar a la part alta d'una torre inaccessible on era atesa per donzelles verges. 

Però Zeus, el senyor de l'Olimp, va ser encantat per la bellesa de la jove i sobretot per la seva virginitat. Així que va decidir posseir-la. Va baixar del cel i va veure que era impossible accedir-hi, ja que el lloc estava vigilat per les donzelles dia i nit.
Però un dia, Zeus ja estava esgotat d'esperar tant, així que va decidir entrar a la cambra de la jove sent una mena de núvol lleuger i daurat. Dànae estava estirada i nua al llit. Per no produir sospites, Zeus la va penetrar en el seu cos en forma de pluja d'or.
Dànae al rebre la pluja d'or, Tizià, 1560-1565, Museu del Prado
Nou mesos després d'aquella trobada, Dànae va donar llum a Perseu, que va matar la Gorgona Medusa. Davant aquesta situació, Acrisi va decidir llançar a Dànae i el seu fill en el mar, amb la intenció que morissin. Però la mare i el seu fill es van salvar. El noi es va criar i es va convertir en un gran guerrer. Va matar a la Medusa i va rescatar a Andròmeda. 
Un dia Perseu va anar a Larisa, lloc on se celebraven les competències atlètiques. Acrisi estava allà també, i accidentalment, mentre Perseu estava jugant amb una javelina el va colpejar i es va produir la mort d'Acrisi. Finalment l'Oracle es va complir. 

A continuació podeu veure unes diapositives amb informació més detallada sobre el mite:



MERYEM MERIMI
1BATX D

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agradat molt!! Una altra dada que podríem afegir és que un Oracle va preveure el destí de la Medusa. Deia que moriria a mans de Perseu, el seu cap seria entregat a Polidectes, el qual es convertiria en pedra degut a al mirada de Medusa i, després, ella seria entregada a la deessa Atena per ressuscitar els morts amb la seva sang.
Anònim ha dit…
Em sembla una entrada molt interessant.
Mai abans havia sentit parlar sobe aquest mite i no el coneixia.
Però hi ha agut una cosa que no m’ha agradat, i és el fet de que Zeus, per el simple fet de que hagi volgut, li tregui la virginitat a Dànae, d’acord que els déus eren molt importants, però que Zeus fos un déu no li dona dret a fer el què vulgui amb Dànae, és injust.
Anònim ha dit…
Molt interessant deixem dir que el fill de Dànae, Perseu, després de matar a Medusa va aconseguir que (involuntariament) nasqués Pegaso, un caball alat que va ser capaç de cabalgar pels cels amb Perseo.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES