ELS JOCS OLÍMPICS A L'ANTIGA GRÈCIA

Els Jocs Olímpics es van originar a l'antiga Grècia al voltant del segle VIII aC. Es celebraven a Olímpia, a la regió del Peloponès. Eren uns festivals religiosos en honor a Zeus, el rei dels déus de l'Olimp.

Els jocs eren una oportunitat per mostrar la força física i l'habilitat atlètica dels participants. Les competicions incloïen carreres a peu, lluita, llançament de disc i de javelina, salt de longitud i boxa.

foto creada amb IA

Abans de l'inici dels jocs, es realitzaven cerimònies d'obertura en les quals es feien pregaries i ofrenes als déus. Es creia que aquestes invocacions ajudarien a assegurar l'èxit de les competicions. També es feien per protegir els atletes i els espectadors de qualsevol perill. 

Els atletes guanyadors eren premiats amb un "Kotinos", una corona elaborada amb branques d'olivera trenades que acabaven fen forma de corona. Això era molt mes que un objecte, era un símbol profundament significatiu i valorat en la cultura grega antiga. A part de la corona, els guanyadors rebien reconeixement i honor públic.

foto creada amb IA

En acabar els jocs es feien festes i banquets per celebrar l'èxit dels atletes. Tot això es es celebrava a l'àgora o altres llocs públics, en allà es podia gaudir de música, dansa i entreteniment en honor als atletes i els déus de l'Olimp.
foto creada amb IA
Caterina Cuspinera
4t ESO

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Wow! Et volia afegir una curiositat, a veure que et sembla:
Durant els Jocs Olímpics, es declarava una treva sagrada que prohibia qualsevol conflicte armat entre les ciutats-estat gregues. Aquesta treva permetia als atletes i als espectadors viatjar amb seguretat a Olímpia per participar en els jocs o presenciar-los.
Maria Teresa Valls ha dit…
Que interessant! He trobat una curiositat sobre els jocs, sabies que sempre havien estat pensats per atletes aficionats? No va ser fins a la dècada dels vuitanta que això va canviar.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Caterina! Et volia comentar que un dels símbols dels Jocs Olímpics era la flama Olímpica. Una flama que mantenia el foc encès en les seus on es celebraven els jocs. Aquesta flama representa el mite de Prometeu, un tità que va robar el foc als déus per donar-lo als humans. Les dones, majoritàriament, no podien participar en els jocs. Però sí que eren les encarregades d'encendre aquesta flama, per tan dins dels jocs olímpics tenien un paper important.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES