TEMPLES ROMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

Generalment, en tota la Península Ibèrica hi ha molts  monuments romans. Per això, avui ens centrarem més en els temples que es construïren en l'època romana. Únicament ens basarem en els dos més destacats: El Temple de Vic, i el Tempe d'Èvora. 

TEMPLE ROMÀ D'ÈVORA
Aquest temple és un dels més famosos d'Èvora i una marca de l'època romana. També s'anomena Temple de Diana, ja que al s. XVII, un sacerdot portuguès va escriure una llegenda en referència a la divinitat romana. 
El temple va ser construït al s. I a.C, encara que als s. II i III, va ser modificat. 


Aquest temple conté, actualment, catorze columnes de granit. Recents excavacions, demostren que aquest temple va estar rodejat d'una conca hidrogràfica.

TEMPLE DE VIC
Aquest temple va ser construït al s. II a Vic. És un temple en honor a Júpiter , del llatí, Juppiter (déu suprem del cel, del llamp i cap del panteó), a Juno (esposa de Júpiter) i a Minerva (deessa de les ciències i la saviesa). Segles després de la construcció, el temple passa a ser propietat de l'Estat, després d'aquest fet, va ser venut en subhasta.  


El temple conté un pòrtic amb sis columnes, suportades per un pòdium. Aquest temple, durant uns segles després de la seva construcció va ser ignorat, ja que estava envoltat d'edificacions posteriors.

Ubicació de temples romans arreu de l'imperi, per El fil de les clàssiques:



Maria Jiménez
4t ESO 

Comentaris

Adrià Sanchez ha dit…
Felicitats Maria,
Bona entrada, encara que ja tenia constancia que hi havia un temple romà a vic, m'ha agradat també que diguesis diferent temples de tot Europa!
Carla Espinosa ha dit…
Bona entrada María.
No tenía ni idea de que hi hagués un temple romà a Vic.
És interessant el fet de que haguis nombrat diversos temples que es troben a Europa a més del mapa que ens has afegit que serveix per orientar-nos.
Yasmina Ketami ha dit…
M'ha agradat molt el Mapa on surten tots els monuments europeus i nord- africans.Tampoc sabía que havia un temple a vic, podríem anar a visitar-lo
Molt bona entrada
Paula Campelo ha dit…
Hola María!
No sabía que que hi havia un temple romà a Vic ni que n'hi havien tants per tota Europa.
El mapa és bastant clar, i les fotos ajuden molt per fer-se una idea de com són.
Molt bona entrada!
Irene Sánchez ha dit…
molt bona entrada María, crec que la majoría no sabia que hi hagués tants temples a Europa, i a mi, personalment m'ha sorprès que el de Vic, ja que hem anat bastant cops d'excursió i mai hi havia pensat.
Felicitats!
Unknown ha dit…
Realment no som conscients del munt de història que hi ha darrera dels temples. És impressionant la quantitat de temples que hi ha per tota Europa. Tenia consciència del temple de Vic, ja que amb l'escola primària hi vam passar per davant i el vam observar. Molt encertat el mapa i les fotografies.

Molt bona entrada Maria!
Martina Maldonado ha dit…
Molt interessant la teva entrada Maria! Com ja han dit abans, jo tampoc sabia que havia un temple a Vic, però buscant per diferents webs he trobat que gran part de les columnes i del frontó es van reconstruir a l'any 1959. Cada columna porta inscrit el nom d'alguns dels prohoms i intel·lectuals més rellevants de Vic a partir de la Renaixença.
M'ha agradat la teva entrada!!
Maria Guallar ha dit…
Molt bona entrada, Maria. Jo ja sabia que hi havia un temple a Vic, de fet, crec que hi vaig passar pel costat algun cop, és impressionant i molt bonic als ulls.
Unknown ha dit…
Jo també considero, com la Mireia, que no sóm gens conscients de tota la història que hi ha darrere de cada temple...!
Sobre el temple de Vic, em sembla que també he passat pel costat i sí que és impressionant!
Respecte al mapa, em sorprèn quants temples hi ha! I nosaltres tenim la sort de tenir-ne!
Laia Fernández ha dit…
L'altre dia, els alumnes de 1r de batxillerat vam anar a Vic i una de les parades era la del temple romà de Vic. La veritat és que són edificis molt ben construïts i detallistes. bona entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES