LA LLIGA DE DELOS

Després de les guerres mèdiques, en les que els grecs van derrotar a l'imperi persa, les ciutats-estat gregues es van adonar de què necessitaven organitzar-se de tal manera que es poguessin protegir entre elles en cas que fossin atacades. això va donar lloc a la Lliga de Delos, una aliança militar i política formada al 478 aC. 

L'objectiu de la Lliga era unificar recursos i forces per poder tenir una flota capaç de defensar les polis gregues. El nom de la Lliga ve de l'illa de Delos, el lloc on es guardaven els recursos comuns, en el que cada ciutat contribuïa amb diners o altres recursos. La ciutat-estat d'Atenes, amb el seu gran poder militar, va assumir el lideratge de l'aliança.

Illa de Delos

Els primers anys de la Lliga van aconseguir importants èxits, com alliberar algunes ciutats que estaven sota el domini dels perses i assegurar les rutes comercials estratègiques. Tot i això, la relació d'Atenes amb les altres ciutats va anar canviant, ja que Atenes va començar a utilitzar els recursos de la Lliga per enfortir-se com a ciutat, fins a tal punt que van traslladar els recursos de l'illa a la ciutat d'Atenes.

Aquest canvi d'actitud per part d'Atenes va fer que comencessin a haver-hi tensions amb altres ciutats de la Lliga. Algunes van voler abandonar l'aliança, però Atenes no el va deixar, utilitzant en alguns casos la força perquè es quedessin. Això va fer que algunes polis com Esparta veiessin Atenes com una amenaça, el que va portar a la Guerra del Peloponès.

La lliga de Delos va començar com un pacte per protegir a les ciutats gregues, però es va acabar convertint en un exemple de la complexitat de la política a l'Antiga Grècia. Tot i els conflictes que va generar, la Lliga de Delos és clau per entendre la història del món grec i com van anar evolucionant les relacions entre les polis.

Aquí teniu un vídeo sobre la guerra del Peloponès, que va suposar el final de la lliga de Delos.



Judit Muñoz
1r Batx

Comentaris

Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Judit! M'ha sorprès que les ciutats-estat gregues van reunir forces i van crear una aliança per protegir-se i aconseguir territori, ja que des de la història de Grècia (llegendes, mites, avantpassats...) coneixem que totes les ciutats gregues sempre han competit entre si, i no pas protegint-se.
Com has dit, Judit, el nom d'aquesta aliança prové de l'illa Delos. Una curiositat d'aquesta illa, és que era la més famosa i sagrada de totes les illes, d'aquell temps. Segons un mite, va ser el lloc de naixement tant del déu del sol, Hèlios, tant de la deessa de la nit, Selene. Per tant, era l'illa d'on prové la llum, que com bé sabem, és un dels elements més apreciats pels grecs.
Juan Jimenez ha dit…
Molt bona entrada Judit! Em sembla molt interesant la Lliga de Delos i com aquest tenien com a objectiu protegir les ciutats gregues de perills (com eren els perses). I com has dit, més endavant Atenes va començar a beneficiar-se, i això va generar malestat a altres ciutats fins el punt de que volien sortir de la Lliga. Hauria estat bé que expliquesis com Atenes va convertir la Lliga en un imperi obtenint control sobre les ciutats.
Juan Jimenez ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Aya El Kelai ha dit…
M'agrada molt com expliques com la Lliga de Delos va començar com una aliança per protegir-se dels perses, però va acabar convertint-se en una eina de poder per Atenes. Això mostra com les relacions entre les ciutats gregues eren molt fràgils i que, tot i tenir un objectiu comú, els interessos individuals podien generar grans tensions. És interessant veure com el poder militar d'Atenes va transformar aquesta aliança en una forma d'imperialisme que va acabar desembocant en la Guerra del Peloponès. Aquesta història ens recorda que les aliances poden ser útils, però també poden crear conflictes si no es gestionen bé.
Jana Bosch ha dit…
És curiós que des de temps antics ja petits països s’uneixen per a enfrontar a grans amenaces, aquestes aliances han anat seguint al llarg del temps, com són la Unió Europea, o l'OTAN, que són uns seguits de tractats que fan diversos països per a protegir-se davant una amenaça més gran.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

LA SOCIETAT ROMANA