ESNOB

Curiós llatinisme, aquest. "Au va! -podria pensar algú-. Si ve de l'anglès!" Sí, és cert, ve de l'anglès, però és un llatinisme. La hipòtesi més habitual per a explicar l'origen d'aquest mot té a veure amb els estudiants d'Eton i de Cambridge.


Es veu que, a partir del moment en què els burgesos també van tenir accés a aquestes institucions universitàries, tradicionalment reservades a l'aristocràcia, els nobles van voler marcar les distàncies. Llavors començaren a aplicar als nouvinguts el nom d'esnob, abreviatura del llatí sine nobilitate, és a dir, 'sense noblesa'. D'aquí al significat que té actualment hi ha un camí llarg que passa pel Llibre dels esnobs, de Thackeray. Bloc Maragall 2011, del 28 de gener


Aquests passats reis he tingut la sort que em portessin el Bloc Maragall 2011. Alerta! no és un bloc com Clàssics a la romana! És un bloc calendari que, en cada fullet -de cada dia, s'entén-, conté un poema, un text etimològic, uns encreuats, una recepta culinària o bé una norma gramatical del català. Entre els textos etimològics, es parla en molts casos de paraules catalanes relacionades amb el llatí pels seu orígens. El text del paràgraf de dalt és extret del bloc en qüestió. A partir d'avui penjaré tots aquells textos que en parlin!

Realment, és un bloc molt entretingut. Per a aquells a qui els hi pugui interessar, en deixo una imatge, i suposo que el podreu comprar a qualsevol llibreria. També, si el compreu, us recomano que no llanceu cada fullet dels dies que passen, guardeu-lo, conserveu tots els fullets, ja que sempre us podran ser útils. Per cert, teniu el bloc en petit i en gran.





Què us en sembla?

Martí Guallar
4t A

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies, Martí, per les teves cerques!
Mireia Cutura ha dit…
Ens ha semblat una bona i diferent manera per cercar informació sobre el català, paraules llatines, receptes culinàries i encreuats.
Esperem que algun dia ens sigui útil, tal com ha sigut amb l'entrada que has publicat!

Laura i Mireia
1r Batx
Aina ha dit…
Vaja qui anava a dir que els anglesos utilitzan un llatinismes. Com sempre la noblesa fent distincions entre ells i els altres.
Alba Bueno ha dit…
Cec que aquest blog del que parles deu ser molt interesant!
María Jiménez ha dit…
Jo opino el mateix que la alba!, molt bona entrada!El visitaré aquest blog.
Molt bé Martí!
Unknown ha dit…
No és pas un bloc visitable, María! És un bloc calendari no virtual.
abigail ha dit…
penso que és una bona manera de cercar informació sobre el català, amb les paraules llatines.esperu que es faci servir.
bona entrada :)
Núria Garzón ha dit…
Aquest bloc sembla interessant, perquè parla de moltes coses diferents i te varietat.
Jo no el tinc i amb la feina que ens posen els profes no crec que el pugui llegir.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES