30 de gener del 2019

INVENTS GRECS UTILITZATS ARA (I)

1. EL FAR

El concepte de guiar els vaixells cap al port emprant una llum com a senyal fou primerament introduïda pels grecs, els quals van construir el primer far a Alexandria, Egipte, el s. III a.C. Durant la nit, es feia una gran foguera dalt del far per tal que els navegants tinguessin una idea d'on es trobava la costa.

Far d'Alexandria
2. L'HODÒMETRE
Els hodòmetres mecànics eren usats durant la Grècia Hel·lenística per mesurar les distàncies fetes amb un vehicle. Vitruvi fou el primer en descriure l'hodòmetre el 27 a.C. i existeix la teoria que diu que Arquímedes en fou l'inventor al voltant de la primera guerra púnica (264 a.C. - 241 a.C.).
Hodòmetre, disseny de Leonardo Da Vinci
3. ROBOTS
Tot i que pot semblar molt estrany, el científic i matemàtic grec Arquites de Tàrent inventà un colom de fusta que feia servir vapor comprimit per funcionar i era capaç de volar de 200m a 300m.

Disseny del colom de fusta
4. EL MOLÍ D'AIGUA
Els molins d'aigua van ser creats gràcies a la roda hidràulica "Perachora", creada a Grècia el s. III a.C. La roda fou creada per l'enginyer grec Filó de Bizanci.

Molí d'aigua
5. LA MEDICINA
Fa molts segles, es creia que les malalties eren càstigs dels déus pels humans. Tot i això, Hipòcrates va vèncer el mite fent experiments que demostraven que les malalties eren el resultat de reaccions que feia el cos envers els bacteris o virus. Hipòcrates és conegut, també, com el "pare de la medicina oriental".
Hipòcrates
6. ELS MAPES
Els mapes que coneixem avui en dia també varen ser introduïts pels grecs, tot i que les llegendes escrites als mapes eren incompletes i més descriptives. Anaximandre fou el primer en conceptualitzar la idea de latitud i longitud i en dibuixar mapes a partir d'allò. Més tard, altres grecs com Eratòstenes i Estrabó van crear mapes que abarcaven tot el món.

7. ELS JOCS OLÍMPICS
Un dels esdeveniments esportius més famosos del món tenen origen a l'antiga Grècia. Els grecs solien organitzar una gran cel·lebració a Olímpia en honor al déu Zeus i atletes d'arreu del món participaven en diverses competicions (llançament de disc, de javelina, curses de carros, boxe, lluita, pentatló, salt de longitud, etc.).


Jocs Olímpics a l'Antiga Grècia.
8. LA NACIONALITAT
Els antics atenencs foren dels primers a donar forma al concepte de "nacionalitat". Per ser un ciutadà atenenc, s'havia de ser fill de pares atenencs, participar en el servei militar (en el cas de l'home) i formar part del servei del jurat. A més, els representants del govern eren triats pels ciutadans. Tot i així, les dones no podien participar a la vida pública.

9. LES GRUES
La construcció actual seria impossible sense el servei de les grues. Així, doncs, els grecs van inventar un tipus de grua per aixecar objectes pesats per edificis. En aquella època, les grues eren accionades per animals o persones amb molta força.


Grua a l'antiga Grècia.
10. LES DUTXES
Utilitzant l'aigua que venia d'una canonada, les dutxes estaven instal·lades als vestidors del gimnàs. Com a curiositat, m'agradaria afegir que els atletes es feien una dutxa freda després de la pràctica esportiva.


Dutxes a l'antiga Grècia
Bruna Villegas
1r Batx

4 comentaris:

Jana Casacuberta ha dit...

Ho he trobat tot molt curiós i molt interessant; penso que cal destacar a Hipòcrates, perquè gràcies a l'existència de ments brillants com ell ens vam poder iniciar en la medicina molt abans del que poguéssim haver previst i, gràcies a això, avui en dia tenim una medicina molt bona i avançada. Bona entrada!

Alba Le Riera ha dit...

És molt interessant saber-ne més sobre els orígens del que avui en dia en fem ús a diari. També és important saber que no només inventaven instruments, sinó que també creaven tradicions, com per exemple, els jocs olímpics, que encara a l'actualitat seguim celebrant-los.
Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

ÉS impressionant com aquests invents han evolucionat però tot i així s'utilitzen de la mateixa forma. La veritat és que el fet que aparegués la medicina hipocràtica, va millorar molt el nivell de vida de l'època i van aparèixer els primers hospitals i la higiene va millorar molt positivament. Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

És molt curiós veure com després de tant de temps, hi ha coses molt similars que compartim amb els antics grecs, com es el cas de les activitats que es practicaven en els jocs olímpics, que avui en dia tenen molta importància i en el seu temps també en devien de tenir.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts