10 d’abril del 2018

LA VIA LÀCTIA

La paraula "galàxia" prové del grec i significa "llet", per tant, anomenar a la nostra galàxia Via Làctia es una redundància.
La Via Làctia és una enorme galàxia espiral composta de 400 mil milions d'estrelles. Degut a la nostra ubicació, a la zona perifèrica, la veiem de cantó com si fos una franja de llum molt pàl·lida i blanca que travessa el cel nocturn.

Però l'origen del nom va molt més enllà, prové d'un mite grec.
Segons la mitologia grega, Zeus tenia una amant mortal anomenada Alcmena. Junts van fecundar a Heracles. Hera, la deessa esposa de Zeus es va enfurismar i va complicar l'embaràs de Alcmena: li va allargar la gestació fins a 10 mesos. Quan Heracles era tan sols un bebè, la deessa li va enviar dues terribles serps per a assassinar-lo mentrestant dormia al bressol, però el nen, al seu un semidéu, va estrangular les dues serps, una amb cada mà, gràcies a la seva força sobrenatural. Tot i així, Heracles era mortal i només podia aconseguir la seva immortalitat si mamava del pit de Hera, la qual cosa era quasi bé impossible.
És aquí on apareixen dues versions sobre l'origen de la Via Làctia. La primera ens diu que el déu Hermes, missatger dels deus, va portar el nen on estava Hera mentrestant ella dormia i el va posar al seu pit per que li donés de la seva llet divina, però al despertar i descobrir a Hèrcules, la deessa el va retirar bruscament però la llet seguí rajant, escampant-se per l'univers i donant origen a la Via Làctia.
El neixament de la Via Làctia de Peter Paul Rubens
La segona versió explica que Hera i Atena passejaven pel camp quan van veure un nen preciós que descansava sobre l'herba fresca. Entendrida, Atena va convèncer a Hera  que l'alletés i aquesta va cedir sense saber que es tractava d'Heracles. El nen va xuclar la llet amb tanta força que va ferir a la deessa i aquesta el va apartar ràpidament. Mentrestant la llet va seguir fluint fins a formar la Via Làctia.

Helena Osset
1r Batx

8 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha meravellat haver llegit l'origen d'un punt clau de l'univers com és la Via Làctia.
S'entén, efectivament, que la paraula "làctia" (provinent de llet) ve d'aquest mite que, sense voler, va posar nom a la nostra galàxia.

Martina Vilar ha dit...

En aquesta entrada m'ha sorprés bastant, la primera frase que has explicat que la paraula "galàxia" provenia del grec i significava llet. La veritat és que he hagut que rellegir la frase perquè no m'ho puc creure que signifiqui llet. El mite que has explicat aquí ha sigut molt interessant.

Angie Pérez ha dit...

Una curiositat sobre la Via Làctia és que del centre d'aquesta neixen quatre braços: el Braç de Perseu, el Braç d'Orió, el Braç de Sagitari i el Braç de la Creu de Centaure. La terra està situada al Braç d'Orió. Orió va ser un gegant fill de Posidó i Gea que va acabar aconseguint la immortalitat de mà de Zeus gràcies a la deesa Àrtemis.

Unknown ha dit...

És molt interessant saber que encara avui dia hi ha moltes coses de l'antiguitat presents, com per exemple això, la Via Làctia. Segons el meu criteri, crec que sona més "convincent" la primera versió, dins el fet que és fictici.
També he de dir que em sembla molt atractiu el fet que es facin representacions artístiques d'aquesta mena de mites, ja que et dónen una idea de com era cadascun dels personatges segons l'artista.

Judith Rodríguez ha dit...

He trobat molt interessant aquesta entrada, no m'havia plantejat mai que La Via Làctia podia tenir una interpretació mitològica.
No ho posa escrit però em suposo que havia de ser la llet d'Hera ja que té una certa importància dintre del món diví. El que m'ha sorprès força és que tot i haver fecundat juntament amb Alcmena a Heracles, Zeus no ajuda en cap moment a la seva amant ni al seu propi fill, ho deixa tot en mans d'altres deus com Hermes.

Bruna Villegas ha dit...

Zeus sempre està involucrat a tot arreu, per això és el Déu suprem. No només ha fecundat a Heracles sinó que existeixen altres déus, semidéus o herois com ara Afrodita, Artemisa, Hermes, Dionís, Persèfone, Perseu, etc. Hera definitivament té un gran motiu per odiar-lo i/o castigar als seus fills! Tot i això, mai m'hagués pensat que la Via Làctia tingués a veure amb la mitologia grega. Bona entrada!

Fernanda Paredes ha dit...

En aquest mite podem veure com el Déu Zeus no li era fidel a la seva dona, Hera, i ella feia pagar la seva ràbia als a les infidelitats i fills de Zeus. Trobo que es una manera molt interessant d'explicar l'origen de la Via Làctia, però jo pensava que Heracles no s'havia convertit en déu fins ser més major, envés de beure la llet d'Hera quan era encara un nadó. M'agradat molt la manera en que ho has explicat, bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Coneixia la versió en que Hera està dormint i Mercuri li porta el nen, tot i així, l'altra m'ha semblat interessant. El que em continua sorprenent és que Zeus sigui infidel a Hera tantes vegades i que no desfacin el seu matrimoni. Bona feina!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts